ГОЛОВНАБлогиАктуальноПерші країни ЄС які визнали геноцид кримських татар

Перші країни ЄС які визнали геноцид кримських татар

Автор
Опубликовано: 1784 дня назад ( 7 июня 2019)
0
Голосов: 0
Перші країни ЄС які визнали геноцид кримських татар

Депортація кримських татар – одна з темних сторінок історії Радянського Союзу і страшна трагедія українського суспільства. 18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму і відправили в бік Узбекистану.
Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.
Масове повернення кримських татар на історичну батьківщину розпочалося лише на початку 90-х років ХХ століття.
Після повернення додому, в Крим, кримські татари доклали багато зусиль для увічнення пам'яті жертв депортації. Роками замовчувана тема нарешті стала публічною, щоб уже назавжди бути в фокусі суспільної уваги.
В останні роки найважливішою подією в справі збереження пам'яті про депортацію та її жертв ставали щорічні багатотисячні жалобні мітинги в Сімферополі, але після анексії Криму російська влада вшановувати пам'ять невинно закатованих заборонила.
Через 75 років після тієї страшної депортації, у зв'язку з окупацією Криму Російською Федерацією, кримські татари знову опинилися під загрозою виселення. Систематичний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація переслідувань кримських татар та їх органів (Меджліс і Курултай) з боку державних органів Російської Федерації є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.
Україна визнала геноцид кримськотатарського народу злочином. Зокрема, Верховна Рада ухвалила закон, яким визнала події 1944-го геноцидом кримських татар. Тоді ж прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала розслідування за фактом насильницького переселення з Кримського півострова. Воно триває і досі.
Наступним кроком має стати судове рішення. Першою серед європейських країн, яка визнала депортацію кримських татар геноцидом, стала Латвія. Таке рішення Сейм країни ухвалив 9 травня 2019 року.
Литовський парламент також прийняв резолюцію про визнання геноцидом злочинів Радянського Союзу проти кримських татар у 1944 році, а також про засудження нинішньої політики Росії щодо кримськотатарського народу.
"У прийнятому документі (резолюції про «визнання політики знищення Радянським Союзом кримських татар геноцидом» - ред.) Сейм засудив знищення, депортацію кримськотатарського народу, сплановану і здійснену тоталітарним радянським режимом 1944 року з їхньої Батьківщини, Кримського півострова у безлюдні райони Центральної Азії, в результаті чого більшість депортованих кримських татар загинули від голоду, хвороб, тортур і каторжних робіт", - йдеться в повідомленні Сейму Литви.
При цьому резолюція Сейму також засуджує незаконну окупацію та анексію Російською Федерацією українського Криму 2014 року, дискримінацію цивільного населення і кримських татар за ознакою мови, культури, релігії та національності, а також скасування кримськотатарського самоврядування.
752 перегляди

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!