ГОЛОВНАБлогиАктуальноТрагедія кримських татар: Сталін-1944/Путін-2016

Трагедія кримських татар: Сталін-1944/Путін-2016

Автор
Опубликовано: 1777 дней назад (17 мая 2019)
Редактировалось: 2 раза — последний сьогодні в 04:41
0
Голосов: 0
Трагедія кримських татар: Сталін-1944/Путін-2016

Після незаконної анексії Криму Росією півострів поринув у боротьбу за виживання. І перші, хто відчув на собі всю гіркоту окупації, стали етнічні українці і кримські татари. У житті цих людей змінилася тільки вивіска - з СРСР на РФ, суть залишилася колишньою.
Цього року дата 18 травня для кримських татар особливо драматична. 75-а річниця депортації з Криму і фактично 5-річчя російської окупації їхньої батьківщини.
Напевно, немає жодної кримськотатарської сім'ї, хто не був би знайомий з депортацією на власному досвіді. За 2 дні, (з 18 по 20 травня 1944 року) було насильницьки виселено з рідних домівок в Криму 195 тисяч чоловік.
Трагедія кримських татар: Сталін-1944/Путін-2016

Чоловіків завчасно забирали до лав Червоної армії, кого на фронт, кого в трудові загони - копати траншеї, рити окопи, будувати укріплення. Таким чином радянська влада попереджала можливий опір депортації серед чоловічої частини населення.
А жінок, дітей, людей похилого віку - зганяли в вантажні вагони і відправляли в Середню Азію, Сибір і на Урал. Історикам все ще складно порахувати кількості жертв, за різними оцінками, під час депортації і протягом наступних років загинуло від 25% до 46% переселенців.
Після незаконної окупації Росією Кримського півострова, кримськотатарський народ знову зіткнувся з політичними репресіями та переслідуваннями, прирівняними до депортацією кримських татар в 1944 році.
П'ять років нестерпної російської окупації Криму, десятки викрадених і вбитих кримських татар, сотні незаконно позбавлених волі, цілеспрямоване знищення історичних пам'яток, витіснення корінного народу півострова - кримських татар і етнічних українців за межі Криму, безумовно, посадить Путіна на лаву підсудних Міжнародного трибуналу.
Значно зменшилася кількість прихильників окупації серед самих росіян , яким щодня доводиться оплачувати імперські амбіції Путіна з власних кишень - за рахунок податків, подорожчання життя, підвищення пенсійного віку та інших «пряників» соціального батога.
Анексія підтримується широкомаштабною пропагандою Кремля: містифікації історії, перекручення фактів, відвертої брехні. Це спонукало багатьох лояльних до Росії кримчан переглянути своє ставлення до окупантів. Адже з анексією їм обіцяли золоті гори, а в підсумку люди втратили навіть щорічні стабільні доходи.
Напередодні 75-річниці поминання жертв депортації кримсько-татарського народу хочеться нагадати і про те, що ми - народи однієї політичної нації. І трагедія кримських татар- це наша спільна пам'ять. Історія повнорюєтясь по спіралі, і обовязково це станеться знову. Крим знову повернеться до України.
744 перегляди

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!