ГОЛОВНАБлогиВійнаМіжнародний статус Керченської протоки допоможе уникнути спекуляцій з боку Росії

Міжнародний статус Керченської протоки допоможе уникнути спекуляцій з боку Росії

Автор
Опубликовано: 1791 день назад (29 мая 2019)
Блог: Війна
Редактировалось: 1 раз — вчора в 18:53
0
Голосов: 0
Міжнародний статус Керченської протоки допоможе уникнути спекуляцій з боку Росії

Нагадаю, що 25 травня Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі задовольнив позов України та зобов’язав Росію негайно звільнити українських моряків, захоплених в листопаді 2018 року у нейтральних водах поблизу Керченської протоки та повернути захоплені військові кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни-Капу». За рішення на користь України проголосували 19 суддів і лише один суддя Колодкін Руслан (РФ) проти.
Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков своєю чергою заявив, що рішення Міжнародного трибуналу в Гамбурзі не вплине на долю моряків, яку повинні вирішити російські слідство і суд. Тобто Кремль вже висловив свою позицію щодо відмови виконувати рішення міжнародної судової інстанції, і свободу наших хлопців ще доведеться «відвойовувати». Проте це рішення допоможе досягти цієї мети, а Росія врешті-решт заплатить за свої дії.
У зв’язку з цим, МЗС України підготувало та направило дипломатичну ноту до Росії. Цей документ містить запитання, коли українські консули зможуть забрати українських військовополонених моряків.
"Зараз важливо забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які досі існують, і питання правової невизначеності в тому числі, і питання спекуляцій Російської Федерації щодо статусу Керченської протоки як внутрішньої протоки", - заявила заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "Радіо НВ" в понеділок, 27 травня.
Для України важливо забезпечити представлення своїх інтересів у міжнародному арбітражі на тлі того, що РФ намагається одноосібно контролювати судноплавство в Керченській протоці, додала Зеркаль.
У МЗС Росії раніше стверджували, що Керченська протока ніколи не була міжнародною відповідно до змісту Конвенції ООН із морського права.
Хоча дана позиція повністю не відповідає дійсності та суперечить Договору між Україною і Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року.
"Навіть в останніх слуханнях голова трибуналу посилався на дану угоду як таку, що забезпечує свободу судноплавства у Керченській протоці. Тому я вважаю, що угода виконує зараз свою функцію, і Україна буде виходити під час вирішення цього питання з принципу доцільності. Угода є комплементарною до міжнародної морської конвенції", – зазначила Зеркаль.
761 перегляд

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!