ГОЛОВНАБлогиПро релігіюОсобливості отримання "карти поляка"

Особливості отримання "карти поляка"

Автор
Опубликовано: 1211 дней назад ( 4 декабря 2020)
Редактировалось: 1 раз — вчора в 21:04
0
Голосов: 0
Особливості отримання "карти поляка"

Карта поляка – це документ, який доводить приналежність особи до польського народу поза межами її історичної батьківщини. Спочатку її видавали для підтримки польських громадян та їхніх нащадків, які опинились далеко за межами Республіки Польща, втім можливість отримати цей документ, а за разом і комерційні блага, які гарантує «карта поляка» мають не лише етнічні поляки. За останні 10 років «карту» отримали близько 103000 українців.
Про можливості та права, які надає цей документ не буду вдаватися в подробиці, скажу лише, що дійсно їх багато, та полегшують життя та працю в Європі.
Аби її отримати необхідно знати польську мову, знати та практикувати польські традиції та звичаї, підписати декларацію про належність до польського народу та документально підтвердити, що у вас у поколінні батьків або дідусів або у дві особи у поколінні прадідусів були польської національності або громадянами Польщі.
Втім, якщо вам до польської національності далеко, то питання може вирішити певна сума європейської валюти, за яку вам певні організації та окремі особи зроблять і документи і домовляться за позитивне проходження співбесіди з польськими посадовими особами і нададуть відповідні характеристики.
Такий бізнес по так званому «ополячуванню» українців досить широко розвинений і у нас в Рівному. Безліч оголошень в мережі Інтернет, а також вуличнеої реклами про пропозиції з надання послуг по оформленню «карти поляка» з документами та без них.
Існують і інші організації, які працюють у цьому напрямку, скажімо, не так відкрито.
До одної з таких по рекомендації осіб, які вже оформили «карту» звернувся мій знайомий. Як вони себе позиціонують це одне з товариств польської культури на Рівненщині. В мережі Інтернет про це товариство є достатньо матеріалів, багато публікацій, а також сюжетів на телебаченні про їх діяльність. Є інформація, що вони діють у співпраці з відомими польськими організаціями.
Склалася картинка про цю ТПК, що вони дійсно вболівають за популяризацію польських культурних традицій, за історичні пам’ятки, які залишились у спадок від польського панування на наших землях.
Однак, є друга сторона медалі… Після того як звернувся мій товариш, представник товариства запропонував йому за кругленьку суму зробити його членом даної організації так сказати «заднім числом», щоб прискорити процес отримання карти, оскільки документів, які можуть підтвердити належність його до польської національності у нього не було. Тим більше, чоловік запевнив, що у нього є зв’язки у дипломатичних установах РП в Україні і проблем з отриманням «карти» не буде. При цьому «добродій» запропонував свої послуги по відшуковуванню в архівах документів про права власності на майно та національну приналежність замовника.
Мій товариш заплатив частину коштів але натомість так і не отримав ту бажану «карту поляка». Його ще досі кормлять обіцянками, що доведуть справу до логічного завершення.
От такі заробітки представників таких товариств польської культури може свідчити про те, що створюються вони та здійснюють свою діяльність не з метою популяризації польських традицій та культури, а для банального заробляння грошей на «ополячуванні» українців.
Навіть, якщо українці отримують «карту поляка», то це не означає що в тій самій Польщі до них будуть відноситись як до поляків. Для поляків вони залишаються українцями хоча і з «картою поляка»
1117 переглядів

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!