ГОЛОВНАБлогиАктуальноЧи варто здобувати вищу освіту у Польщі?

Чи варто здобувати вищу освіту у Польщі?

Автор
Опубликовано: 1799 дней назад (26 апреля 2019)
Редактировалось: 1 раз — 22 марта 2024
0
Голосов: 0
Чи варто здобувати вищу освіту у Польщі?

Тема навчання в Польщі не нова. Здобути диплом європейського університету, а потім чи то повернутися дому й розбудовувати свою державу, чи то залишитися в чужій країні будувати кар’єру – одна з перспектив для української молоді.

Навіщо ж українські студенти їдуть по диплом до Польщі? Здавалося б, першочергова причина – рівень освіти за кордоном якісніший за український. Однак це не так, українські студенти швидше керуються принципом кращого блага, вступаючи у закордонні виші. Поширеним є переконання «Виїдеш – «зачепишся»». Так, українські студенти розраховують після закінчення навчання працевлаштуватися за кордоном, і не обов’язково там, де потрібна твоя кваліфікація, – аби там, де краще, ніж в Україні. Інший чинник їхати навчатися за кордон – бажання возз’єднатися з родиною, яка уже кілька років перебуває там на заробітках».

Ще однією з причин навчання за кордоном, на перший погляд, може здатися швидке працевлаштування у країні, де ти здобув вищу освіту. Однак насправді, це – ще один міф. Більшість європейських країн, які мають високий рівень безробіття, не надають довгострокових пільг для іноземців, які закінчили їхні виші. Якщо іноземний студент планує після випуску залишатись та працювати, він/вона повинні отримати дозвіл на перебування з метою роботи, а перед цим, власне, знайти роботодавця, який прийме на роботу. Відповідно, за таких умов на українців чекає «brain waste» – «марнування мізків». Це явище, коли ти працюєш, але не за своєю кваліфікацією. Польща, відстоюючи протекціонізм, бажає наймати на роботу своїх громадян, тому іноземцю на посади, які вимагають вищої освіти, там важче працевлаштуватися. У результаті українцю доводиться влаштовуватися на посаду, яка не завжди пов’язана з його вищою освітою.

Європейський диплом? По-перше, жоден диплом, навіть європейський, не є гарантією Вашого успіху. Останній є лише справою реалізації своїх талантів, тобто вміння займатися улюбленою справою і продати її результати як найдорожче. Проте сказане не означає, що потенційному роботодавцю байдуже, який ВНЗ ви закінчили. Не байдуже це і вам, тому що в університет ідуть не заради того, аби завантажити себе інформацією. Її тепер вистачає – до ваших послуг бібліотеки, для лінивих – мережа Інтернет. Та до університету вступають для того, аби навчитися працювати з інформацією.
Якщо на вашому шляху зустрінуться викладачі, які відкриють вам очі на певні важливі речі, вважайте, що студентські роки не минули марно.. Факт отримання європейського диплому ще не є гарантією успішного працевлаштування в країнах ЄС, котрі так само безуспішно намагаються подолати безробіття. Єдиний вихід – бути кращим із кращих, тоді сумна статистика вас не стосується. Між іншим, у Польщі тепер такий самий бум на вищу освіту, як і в Україні. З цієї точки зору у нас багато спільного, тобто аналогічні проблеми на ринку праці.

Проблеми з працевлаштуванням в Україні після закінчення польського ВНЗ. Попри підписану ще в 2006 р. угоду про співробітництво України та Польщі у галузі освіти й науки, що передбачала взаємне визнання дипломів ВНЗ обох країн, на практиці проблем не поменшало. Це стосується в першу чергу нострифікації дипломів в Україні, яка може затягнутись навіть на кілька років.
Мовний бар'єр. Польська мова – не китайська, опанувати її можна порівняно швидко, якщо поставити перед собою таку мету. Але починати доведеться просто зараз, якщо маєте плани навчатись у Польщі. Без знання мови та відповідного сертифікату державного зразка про освіту в Польщі можна забути. Для вступу до пристойного польського університету вам необхідно подати документ, що підтверджує вашу мовну компетенцію. Єдиний авторитетний папір називається "Certyfikat Znajomosci Jezyka Polskiego jako Obcego", тобто "Сертифікат про знання польської мови як іноземної". Він Вам обійдеться з усіма затратами близько 5 тис. грн..

Організація навчального процесу. Йдеться передусім про розклад занять. При його складанні враховується в першу чергу зайнятість викладачів та їх розпорядок дня, оскільки практично кожен викладач має лекції на інших факультетах або ж додаткове місце роботи. Так, на "голу" зарплату викладача польського ВНЗ прожити складно, звідси необхідність брати додаткові години на іншому місці роботи. В результаті маємо наприклад: заняття можуть починатись о 08.00 і закінчуватись о 20.00. При цьому маємо 4 лекції по 4 акад. години кожна. Проте перерви між заняттями можуть становити по декілька годин.
Такий "розірваний" розклад занять дезорганізовує навіть успішного студента, особливо такого, котрий звик раціонально планувати свій день. Проводити дослідження (особливо в сфері технічних та природничих наук) під час таких кількагодинних (і тому нераціональних) перерв між заняттями досить складно. До того ж багато часу займає переїзд від одного корпусу до іншого.

Польський студент має дві або три можливості скласти предмет. Перша (необов’язкова) – нульовий іспит, ще перед сесією, на парах. Друга – під час сесії, третя – на перездачі. Перездачі призначаються на березень і вересень. Іспит можна перенести на наступний курс, тобто студенти можуть відвідувати заняття в першому семестрі, але складати іспит в третьому. Якщо студент не склав іспит з третього разу, він повинен заплатити за предмет і ще раз його прослухати ( орієнтовно 200-300€ за кожен).
Вартість навчання. У польських університетах ціна починає коливатися від 1000€ до 3000€ тис. на рік. Вибір мови навчання вносить відчутні корективи в бюджет. Багато університетів перейшли на англійську, що відбилося на вартості навчання. Використовувати цю просту мову міжнародного спілкування для оволодіння польською наукою по кишені не кожному українцеві. Так, за навчання на польській в приватному університеті можна заплатити всього 4500 PLN на рік, тоді як «англомовний» навчальний рік буде коштувати від € 2000. Додаткові витрати складають харчування (близько 100 євро на місяць), а також приблизно 100 євро/місяць за гуртожиток.

Безкоштовне навчання. Таке навчання проводиться за грантовими програмами польських неурядових організацій або в рамках угод про співпрацю між польськими та українськими ВНЗ. Але небезпека виникає потім, коли згідно підписаного договору про навчання, з Вас можуть стягнути повну його вартість за несвоєчасне складання екзаменаційної сесії або у разі відрахування з ВНЗ.
1395 переглядів

Читайте также:

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!