ГОЛОВНАБлогиВійна
0 RSS-лента RSS-лента

Війна

Автор блога: Патріот
Балканські бойовики на сході України
Балканські бойовики на сході України

(Переклад з російської, оригінал статті https://www.ridl.io/ru/balkanskie-boeviki-na-vostoke-ukrainy/)

Третя частина циклу "Заради вашої безпеки": ідеологічна мотивація бойовиків з балканських країн, що взялися за зброю в східній Україні.
Якщо ввести в Google фразу "іноземні бойовики", в результатах пошуку переважатиме інформація про тих, хто приєднався до терористичної організації "Ісламська держава" в Сирії або Іраку. Значно менше буде сторінок, що вказують на роль іноземних громадян в триваючому конфлікті на сході України. Чому про іноземних бойовиків в Донецьку або Луганську ми обізнані не так добре, як про європейських «джихадистів» у вже переможеному «халіфаті»?
Головних причин три. По-перше, в громадському дискурсі вони не сприймаються як загроза. Поки на Заході немає терактів, здійснених іноземними бойовиками з досвідом боїв в Україні, новинні ЗМІ не квапляться турбувати нас розповідями про них. І тим паче, саме вплив радикального етнонаціоналізму привів до стрільби в мечеті новозеландського міста Крайстчерч. Того самого етнонаціоналізму, який сповідують багато з тих, хто приєднався до підтримуваних Росією сепаратистських підрозділів на сході України. По-друге, схоже, що ніхто не утримує цих бійців в країнах їх походження. Принаймні місцева влада про це замовчує. Нарешті, пропаганда, спрямована на залучення бойовиків, в цьому випадку не дуже помітна. Для вербування контингенту і обміну інформацією в цій війні використовуються соціальні мережі, оскільки бойовики навряд чи можуть собі дозволити медійні механізми, які знаходяться на озброєнні ІГІЛ. Тут немає яскравих журналів і професійних відеороликів. Проте активні профілі бійців в Instagram і Facebook створюють достатній інтерес до району бойових дій в Україні.
У конфлікті (станом на червень 2016 року) взяли участь більше 1500 бойовиків 27 національностей, а також тисячі російських "добровольців". Згідно з наявними даними, більшість з них приїхала з Білорусі, Грузії, Сербії і Хорватії. До різних підрозділів приєдналося близько 300 балканських бойовиків. Серби в Україні воювали на сепаратистській стороні. Вони підтримують Росію в ім'я спільнослов'янської і православної державності. Бійці з цього куточка Європи сприйняли російську мотивацію участі в конфлікті як свою. У свою чергу хорвати брали участь у битвах на українській стороні, що було жестом дружби, що тягнеться з часів югославських війн.

Почуття православного християнського братерства

Багато балканських бойовиків говорять, що поїхали в східну Україну унаслідок щирого співчуття російській справі. Відомо, що серби з Сербії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини проводили бойові і контррозвідувальні операції для восьми проросійських воєнізованих загонів, зокрема, для відомого угрупування найманців "Вагнер".
За останні роки сербські бойовики стали причиною напруженості у відносинах між Україною і Сербією. Сербія не засудила дії Росії в Криму і відмовилася приєднатися до санкцій ЄС. Київ неодноразово інформував органи безпеки Бєлграда про сербських громадян, які імовірно стали членами проросійських сепаратистських груп. У інтерв'ю 2017 року посол України у Бєлграді заявив, що Сербія не робить нічого, щоб перешкодити своїм громадянам воювати в східній Україні. Він вказав, що Москва "використовує Сербію" для своїх битв і інших цілей. У 2018 році Ігор Гуськов з СБУ заявив, що, щонайменше, сім сербських найманців брали участь у бойових діях за наказом угрупування «Вагнер». І хоча в Сербії ухвалений закон, що забороняє своїм громадянам брати участь в іноземних озброєних конфліктах, реакція країни на цю інформацію була стриманою. На даний момент ведеться кримінальне судочинство у справах стосовно 45 осіб. З них 27 визнали свою провину і вступили в переговори з прокуратурою. В цілому було засуджено 28 чоловік, 24 з яких отримали умовні вироки. Реальний термін за поїздку в зону бойових дій на сході України отримали тільки чотири людини.
За припущенням число балканських бойовиків досить велике. Проте місцеві ЗМІ і органи не приділяють цьому питанню великої уваги. Виняток становлять хіба що розповіді декількох сербських "героїв" українських битв. Один з них - Радомир Покука, колишній прес-секретар спецполіції. Ключове слово в його аргументації - патріотизм. За його словами, він відправився в Україну, щоб допомогти "російським братам" і таким чином віддячити їм за підтримку, надану Сербії Москвою в спорі з Косово. Інший боєць з Чорногорії, засуджений за участь у війні в Україні, сказав, що відправився туди, щоб "допомагати людям, з моральних і патріотичних міркувань". Також сербські бойовики в Україні говорять про російських добровольців, які прибули на Балкани в 90-х роках для надання підтримки сербам у боснійській війні.
Насправді багато хто з сербських бойовиків мав бойовий досвід ще до того, як відправився в Україну. Одним з прикладів є Ранко Момич, боснійський серб, колишній член Сербської добровольчої гвардії Аркана. Він уникнув суду за військові злочини в Косово і в 2015 році втік в Донецьк. Деян Берич - ще один відомий сербський боєць з досвідом участі у боснійській війні. У нього був невеликий бізнес на півночі Сербії, але в 2014 році він закрив його і поїхав в Україну. Відомо, що нині Берич мешкає в Донецьку. Він стверджував, що відправився в район бойових дій після запрошення, отриманого від двох росіян, які воювали на Балканах в 90-х роках.

Вербування: з Бєлграда через Москву і Ростов-на-Дону

Вербування балканських бойовиків мало чим відрізняється від інших випадків вербування. Головним місцем спілкування з людьми, що знаходяться на полях битв, стали соціальні мережі. Там ведеться агітація шляхом публікації історій з сепаратистських зон в Україні. Також використовуються відеоматеріали, що інформують користувачів про організаційну динаміку і запрошують їх приєднатися до боротьби.
Для багатьох першим кроком є встановлення контакту з проросійськими гуманітарними організаціями на місцях. Балканські бойовики потрапляють в сепаратистські зони двома шляхами. Найбільш популярний маршрут в Східну Україну лежить через Ростов-на-Дону. Другий варіант - легальний безвізовий в'їзд до України на 30 днів. Звідти добровольці пробираються в райони, де б'ються українські і підтримувані Росією сили.
Центральне місце в долях сербських бойовиків займає організація "Косовский фронт", що знаходиться в Росії. Офіційною місією цієї російської організації є надання підтримки сербам в Косово. При цьому, ЗМІ і джерела в органах безпеки вказують на зв'язок між "Косовским фронтом" і вербуванням сербів для боротьби на сході України. У інтерв'ю 2017 року засновник організації Олександр Кравченко стверджував, що вона не виділяє засобів на перекидання в Україну бойовиків з Сербії. Кравченко додав, що організація готова допомагати сербам, що приїжджають в Росію без знання мови. Він також відмітив, що "Косовский фронт" підтримав проведення референдуму в Криму. За його словами, організація брала участь в тому, що він назвав "гуманітарною діяльністю на Донбасі».
Ще один слід в цій історії - "Unité Continentale", одне з воєнізованих угрупувань, що воює в Україні на проросійській стороні. У червні 2018 року Генпрокуратура України розпочала досудове розслідування відносно 54 підозрюваних членів проросійського іноземного легіону, у т.ч. шести громадян Сербії. Серед них був Братислав Живкович, самопроголошений командир сербських «четників», засуджений за вербування. Бойовики-сепаратисти імовірно брали участь в нападах на українські війська в Донецькій і Луганській областях з липня 2014 року. Хоча на Балканах немає працюючої на місцях добре організованої, ієрархічної вербувальної мережі, частиною якої вони могли б являтися, ці шість учасників "Unité Continentale", поза сумнівом, були один з одним пов’язані.

Радикальне середовище

Мабуть, що сербські бойовики ідеологічно або організаційно пов'язані з правими силами, ветеранськими і патріотичними організаціями, радикальними політичними партіями, або ж отримують від них підтримку. Залучаючи для своїх цілей в Україні добровольців і найманців, Росія посилила свій вплив в радикальних кругах регіону в цілому. "Танго" Москви і радикально праві сили західних Балкан наслідують ту ж тенденцію, що і в інших європейських країнах. Пробудженню місцевого етнонаціоналізму сприяла риторика про братерство православних християн, яка посилилася і розширилася після анексії Криму і початку війни в Україні. Вона піднімає тему наднаціональної боротьби і підштовхує добровольців до дії. У 2017 році 60 веб-сайтів в регіоні просували "ідею етнічно чистих національних держав, неонацизму, насильницької гомофобії і інших напрямів радикальної правої політики" під керівництвом нового покоління регіональних екстремістів, які "ще радикальніші, ніж ті, хто розділив колишню Югославію".
Підсумовуючи, можна сказати, що зарубіжні бойовики в Україні - це видимий результат непомітних процесів радикалізації, що ініціюються і заохочуються Росією. Вони є лише вершиною "айсберга" - радикальних співтовариств, об'єднаних загальною ідеологією. У радикально правих сил на західних Балканах і сепаратистських групах на сході України є схожі джерела натхнення. Політична і інституціональна прийнятність цього явища на міжнародному рівні несе в собі певну небезпеку. При цьому, схоже, ні ЄС, ні Facebook не зробили ніяких заходів для вирішення проблеми іноземних бойовиків (окрім ІГІЛ). Невже ми чекаємо якогось "екстреного випуску новин»?