ГОЛОВНАБлогиАктуально
0 RSS-лента RSS-лента

Актуально

Автор блога: Aurora
«Нуль українців чи подібних: у Польщі розгорнувся скандал»
«Нуль українців чи подібних: у Польщі розгорнувся скандал»

Скандальне оголошення, розміщене в Інтернеті одним з ґданських ресторанів, що заклад шукає кухарів, але просить звертатися "нуль українців чи інших подібних" (пол. «zero Ukraińców czy innych podobnych»). Про це повідомляє "Польське радіо".
Правозахисники з Центру відстежування расистської і ксенофобської поведінки (Польща) звернулися з заявою до прокуратури про ймовірність здійснення злочину публічного заклику до ненависті на національному ґрунті.
Натомість представник власника ресторану адвокат Лукаш Ковальський оприлюднив у зв’язку з цією справою заяву. У ній можна прочитати, що скандальне оголошення, яке слушно розкритикували користувачі Інтернету, є проявом необдуманого рішення лише однієї людини. Всі працівники закладу не мають нічого спільного з цим недоречним повідомленням. "Ми переконані, що автор оголошення також оприлюднить відповідне вибачення", - написав адвокат Ковальський. Він додав, що оголошення викликало хвилю хейту, спрямованого як проти працівників, так і родини, що їй належить ресторан, включно із погрозами спалити заклад».
Тим, хто публічно закликає до ненависті на національному ґрунті у Польщі, загрожує до 2 років в’язниці.
Заяви такого типу активно поширюються проросійськими громадськими організаціями в Польщі. Оскільки посіяти розбрат між двома сусідніми народами є однією із складових гібридної війни РФ проти України.