ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУЗвільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

Звільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

18 декабря 2020
Звільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко втрачає лояльність спецслужб, що може привести до краху його режиму, пише американське видання Foreign Policy.

Автори статті вважають, що в білоруських спецслужбах з'являються ознаки того, що режим Лукашенка незабаром буде повалено. Зокрема, відтік кадрів з МВС Білорусі та інших силових структур почався ще до президентських виборів 9 серпня і триває досі.

«Дезертирство у лавах міліції і спецслужб може змінити хід подій. Якщо ті, кому Лукашенко наказує застосовувати жорсткі заходи до протестувальників, зрозуміють, що ці накази хибні, і припинять їх виконувати, то режим впаде, як картковий будиночок. І зараз є ознаки того, що саме це і відбувається», - зазначає видання.

Foreign Policy з посиланням на дані The International Strategic Action Network for Security пише, що в кінці серпня до Головного управління кадрами МВС Білорусі надійшло понад 300 заяв про відставку. Станом на 1 листопада з мінського ГУВС звільнилися 18% співробітників, з Центрального РВВС - 29%. Частина колишніх силовиків отримує фінансову підтримку з коштів, зібраних білоруською опозицією.

Частина ексспівробітників МВС, прикордонних військ, прокуратури і КДБ створили організацію By_Pol (Білоруська міліція), яка підтримує протестувальників і бореться з жорстокістю силовиків. До By_Pol приєдналися медики - вони допомагають збирати докази тортур учасників протестів.

Foreign Policy наголошує, що, якщо не буде кому виконувати злочинні накази Лукашенка, він не зможе втримати владу без втручання Росії, тож білоруська опозиція має зосередитися на тому, щоб залучити якомога більше силовиків до By_Pol - наприклад, надаючи їм фінансову допомогу або обіцяючи гарантії безпеки в обмін на свідчення проти злочинців.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
В англійській Прем'єр-лізі були зіграні поєдинки останнього 38-го туру першості.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Законопроєкт, що передбачає повернення прохачів притулку в Росію, буде подано на розгляд парламенту наступного тижня.
За добу знищено 14 танків, 35 бойових броньованих машин, 50 артилерійських систем, дві РСЗВ, чотири засоби ППО, 81 БПЛА, ракета, корабель.
Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували вісім населених пунктів.
У ніч з 19 на 20 травня в Миколаївській області було збито 4 ворожих дрона-камікадзе SHAHED-136.
На світанку 20 травня рятувальники побачили гелікоптер з відстані близько 2 кілометрів. За даними ЗМІ, на місці аварії "жодних ознак життя" не виявили.
Усик переміг Ф'юрі; ВМС знищили морський тральщик Росії; РФ за тиждень втратила близько 10 000 військових. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.
Обмеження торкнуться американських компаній General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems і Boeing Defense, Space & Security.
Джанет Єллен вважає "життєздатним" варіант з наданням країнами G7 позики, яка буде забезпечена коштом російських активів.
Жозеп Боррель повідомив, що весь персонал, який працює під прапором Євросоюзу, залишив країну.
Державна прикордонна служба закликала чоловіків "утриматися від відвідування закритих гірських маршрутів вздовж кордону".
Воїни ПвК Захід та мобільні вогневі групи збивають ворожі безпілотники в небі над Львівщиною, повідомляють в місцевій ОВА.
Російські пропагандисти повідомили, що в приміщення, в якому розгорівся вогонь, знаходиться управа району Соколина гора.