ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУкраїнці, які постраждали від російської агресії, можуть подати онлайн-заяву до Європейського суду з прав людини

Українці, які постраждали від російської агресії, можуть подати онлайн-заяву до Європейського суду з прав людини

22 июня 2022
Українці, які постраждали від російської агресії, можуть подати онлайн-заяву до Європейського суду з прав людини

Кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Відсьогодні сформувати заяву до ЄСПЛ можна онлайн через відповідну електронну систему: espl.com.ua

Система вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо. Система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує громадянам, що саме потрібно вказати.

Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти.

При заповненні заяви автоматично сформується адреса ЄСПЛ, яку необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Поштові послуги для відправника є безоплатними.

Також можна заповнити заяву за родича, якщо він не може подати її самостійно.

Термін розгляду заяви може становити від одного року, вірогідність отримання компенсації є високою.

Електронну заяву для формування заяви до Європейського суду з прав людини запущено швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Для отримання консультації зверніться до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у вашому місті: https://helsinki.org.ua/advice-centres/

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Обсяг фінансування Державного бюджету України у 2024 році станом на 25 квітня - 15,6 млрд доларів США.
Начальник одного з військових підрозділів вимагав хабар у військовослужбовця за допомогу зі встановлення другої групи інвалідності його матері.
Перевірка на вміст алкоголю в крові голови Броварської райадміністрації показала 2,31 проміле, за дозволеної норми – 0,2 проміле, тобто у 10 разів більше.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
У громади області їздить вакцинобус, у якому є можливість зробити щеплення й від кашлюка. За одну поїздку в громади лікарі проводять близько 100 щеплень.
Президент України подякував усім учасникм засідання, а особливо - міністру оборони США Ллойду Остіну, а також наголосив, що вирішується не просто питання постачання зброї, а доля світу.
Це єдиний правильний крок після жахливого інциденту, який стався в Броварах і внаслідок якого постраждали чотири людини, стверджує очільник Київської ОВА.
Міністр оборони США оголосив про додаткове зобов'язання на суму 6 мільярдів доларів у межах Ініціативи сприяння безпеці України.
Очільник Кремля експропріював російські активи виробників побутової техніки Bosch та Ariston.
Усіх пацієнтів і медперсонал двох лікарень на вулиці Богатирській уже евакуювали, каже столична влада.
Офіційної інформації щодо скасування візиту немає, а також є повідомлення, що насправді візит не скасовано, а відкладено через зміни в графіку Ердогана, і зараз нібито узгоджуються нові дати.
На Авдіївському напрямку захисники відбили 23 атаки російських загарбників, на Новопавлівському - 12.
Президент доручив керівникові Мінвідновлення опрацювати питання прямого залізничного сполучення між Славутичем і Києвом без пересадки в Чернігові.
Сполучені Штати цього тижня розпочнуть відправляти озброєння, обіцяне Україні в рамках пакета допомоги.