ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУ Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

У Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

13 апреля 2021
У Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

8 квітня на каналі краківського Фонду «Добра Воля» у ютуб відбулася прем'єра польського документального фільму про російську агресію в Україні «І прийшла до нас війна». 34-хвилинна стрічка розповідає про перші роки призабутої світом війни. Вона знята на основі біографічних інтерв'ю усної історії, з використанням справжніх відеозаписів і фотографій з лінії фронту. З одного боку — це історія трьох вдів, яким війна забрала чоловіка і батька дітей, з іншого — погляд на російсько-українську війну її учасника — воїна.

Фільм зняв польський документаліст Кшиштоф Кшижановський (він є автором сценарію та монтажу) у кіно-агентстві «HAF», а ініціювала і зреалізувала цей проєкт наша співрозмовниця — голова Фонду «Добра Воля» (Fundacja "Dobra Wola") і антрополиня Ягейлонського університету Аліна Добошевська. Вона — авторка кільканадцяти проєктів усної історії в різних країнах Європи, у тому числі і в Україні. В нашому ефірі Аліна Добошевська розповідає про те чому, для кого і як цей фільм був створений.

А починаємо — із звукових кадрів стрічки «І прийшла до нас війна» з її головними персонажами. Ними є вдови загиблих воїнів із Житомира Наталя Євпак, Світлана Ходоровськa, Альона Залізко, і доброволець-солдат 8-ого окремого полку спеціального призначення Андрій Сидоренко позивний «Монета».

Стрижень фільму — усні історії вдів бійців і ветерана війни — це своєрідне двоголосся двох світів, форма непрямого діалогування тих, хто поза фронтом і кому вона в одну мить війна змінила все життя, і того, хто був її учасником, бачив її різні обличчя і хто, можливо, думає так само, як думали ті, які з неї не повернулись.

За словами режисера Кшиштофа Кшижановського, два роки роботи над фільмом про цю війну була для нього травматичним досвідом. За словами Аліни Добошевської, цю стрічку робили за покликом серця.

З дня прем'єри фільм — у польській і українській версіях — у вільному доступі на Youtube-каналі Фонду «Добра Воля».

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Резерв+ вже доступний у маркетах 176 країн. Також анонсувалися нові функції в цьому застосунку.
Френк Воррен оцінив можливість організації другого поєдинку, назвавши основну умову для цього.
Призначено відповідні експертизи у справі загибелі 39-річного громадянина, який намагався перетнути кордон, зокрема балістичну.
19 травня в результаті краху вертольота загинув президент Ірану Ібрахім Раїсі, він обіймав посаду глави держави з 2021 року.
Оприлюднено кадри з камери відеоспостереження, на яких відомий репер б'є свою подругу Кессі Вентуру в холі готелю.
Москва на тлі наступу на фронті намагається дезорганізувати політичну ситуацію в Україні та спричинити хаос у суспільстві.
У західних та в північно-східних областях України прогнозують короткочасні дощі. Температура вдень 22-27°.
Не секрет, що США відкрито забороняють бити власною зброєю по території РФ. Це суттєво обмежує можливості України та дозволяє ворогу відкривати нові плацдарми.
Чоловіка вдалося затримати "на гарячому", коли він проводив дорозвідку поблизу потенційної цілі.
Також Іран не просив допомоги у російських спецслужб через загибель Ібрагіма Раїсі, зазначив Дмитро Пєсков.
Про перебування у річці людини без ознак життя прикордонників відділу Тячів Мукачівського загону повідомили співробітники прикордонної поліції Румунії.
Тільки за останні три місяці війська Росії скинули на свої регіони та окуповані території України 50 ФАБ.
Зараз на Харківському напрямку Сили оборони відбивають атаку противника у напрямку села Стариця.
Колишній чемпіон світу у надважкій вазі вже почав думати про другий бій проти українця.