ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУСамопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив державним святом 17 вересня - день, коли у 1939 році радянські війська перейшли кордон Польщі після початку Другої світової війни

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив державним святом 17 вересня - день, коли у 1939 році радянські війська перейшли кордон Польщі після початку Другої світової війни

10 июня 2021
Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив державним святом 17 вересня - день, коли у 1939 році радянські війська перейшли кордон Польщі після початку Другої світової війни

"Цей день став актом історичної справедливості щодо білоруського народу, поділеного всупереч його волі у 1921 році за умовами Ризького мирного договору", - заявили у Лукашенка. 

У повідомленні додають, що "відновлена" у 1939 році єдність дозволила Білорусі вистояти у роки війни і стати однією з співзасновниць ООН". 

Ризький мирний договір підписали у 1921 році між представниками РСФРР і УСРР, з одного боку, та Польщі — з іншого. Він закінчив радянсько-польську війну та закріпив поділ земель нинішніих земель Білорусі та України між Польщею та СРСР.

Вторгнення радянських військ до Польщі у 1939 році відбулося згідно з таємною частиною пакту Ріббентропа-Молотова та призвело до остаточної окупації Польщі СРСР та нацистською Німеччиною на початок жовтня 1939 року.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Моніторинговий проект вважає, що ворогу "вдалося захопити або все село, або його основну частину".
Чергову систему протиповітряної оборони Берлін передасть Києву вже в травні, заявив Мартін Єгер.
На Харківський напрямок, де триває атака російських військ, перекинули додаткові сили, повідомив глава держави.
Олександр Корнієнко зазначив, що найближчим часом, "можливо, будуть призначення на вакантні посади".
Правоохоронці повідомили про спробу підпалу Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.
Чоловіків, яким надали статус інвалідності 2 та 3 груп після початку повномасштабної війни, перевірять, зазначили у відомстві.
Станом на 10 травня у Києві та Київській області зареєстровано п'ять випадків захворювання на вірусний гепатит А.
Місцевий губернатор В'ячеслав Гладков заявив про роботу російської ППО і додав, що кілька людей дістали поранення.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Лідери двох країн обговорили також поточну ситуацію на полі бою та продовження оборонної підтримки.
Офіційний курс долара знизився, хоча на міжбанку американська валюта подорожчала на 9 копійок.
Спецпредставник з "міжнародного культурного співробітництва" Михайло Швидкой зміг відвідати крім Австрії ще й Словаччину.
Новим міністром оборони стане Андрій Білоусов, який не має жодного відношення до армії і раніше обіймав посаду першого віце-прем'єра.
Бавовник має особливу цінність в умовах війни, адже бавовняна целюлоза використовується для виробництва пороху.