ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУРосійські погрози меру Праги

Російські погрози меру Праги

14 августа 2020
Російські погрози меру Праги

Представник Партії піратів Зденек Гржиб у кріслі бургомістра Праги опинився не так давно. Та майже від самого початку молодий мер, лікар за освітою, вступив у конфлікт із представниками тоталітарної системи. Після цього празькому бургомістрові та двом його колегам - районним старостам Ондрею Колару та Павлу Новотному - виділили державну охорону у зв'язку з погрозами з Росії.

 

Авторитетний чеський часопис "Respekt" першим повідомив про виділення державної охорони для міських чиновників. Новина стала громом серед ясного неба. З останнього випуску журналу стали відомі додаткові подробиці справи. Як з'ясувалося, на початку квітня до Праги прибув російський дипломат. В аеропорту імені Вацлава Гавела, у його вантажі знайшли високотоксичну отруйну речовину рицин. Інформацію журнал отримав від неназваного джерела з кіл чеських служб безпеки.

 

 В інтерв'ю "Respekt" Зденек Гржиб підтвердив, що він та двоє його колег, починаючи ще від Великодня, отримали державних охоронців. Додаткових подробиць, на вимогу поліції, він розповісти не зміг. "Все ж, я вважаю цю загрозу цілком реальною", - каже Гржиб. Хоча Гржиб та його колеги не можуть відкрито говорити про причини виділення охорони, підспідок справи тут цілком очевидний: конфлікт з Росією.

 

27 лютого, на п'яті роковини з моменту вбивства колишнього російського віцепрем'єра Бориса Нємцова, Гржиб перейменував празьку площу, де розташоване посольство РФ, на Площу Бориса Нємцова.

Скандал з пам'ятникомКонєва

На початку квітня староста району Прага-6 Ондрей Колар розпорядився прибрати пам'ятник радянському маршалові Конєву і перенести його на склад. Планувалося, що згодом пам'ятник виставлять у новому музеї історії. 

У Чехії вже багато років сперечаються про постать маршала Конєва. З одного боку його вважають "визволителем Праги" наприкінці Другої світової війни, з іншого - закидають репресії чеських дисидентів. Крім того, згадують і про його роль у придушенні угорської революції у 1956 році. Пам'ятник останніми роками не раз плюндрували. Колар сподівався, що перенесення монумента буде тим "соломоновим рішенням", що нарешті поставить крапку у тривалих скандалах.

У Росії ж демонтаж пам'ятника викликав гнівну реакцію. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав рішення "обурливим та цинічним", а президент Володимир Путін підписав закон, яким передбачено відповідальність за завдання шкоди пам'ятникам історії і культури, і за яким Колора можна засудити. Атаки російських націоналістів на чеські дипломатичні представництва у Росії змусили МЗС Чехії передати росіянам різку ноту протесту. Натомість посольство РФ у Чехії оголосило, що відтепер використовуватиме офіційну прописку свого консульського відділу, розташованого за іншою адресою, для того, щоби в офіційному полі ім'я Бориса Нємцова ніде не фігурувало.

 

Кампанія залякування

У Росії відкидають звинувачення у підготовці замаху на празького бургомістра. Однак серйозність ситуації "не слід применшувати", каже в інтерв'ю Deutsche Welle чеський політолог і колишній радник президента Гавла Жирі Пеге. "Незважаючи на проросійські жести чеського президента Мілоша Земана, чесько-російські відносини зіпсовані вже. Якщо Росія, як про це кажуть чеські спецслужби, спробувала би завдати шкоди комусь із трьох празьких політиків, - це б вилилося у серйозний дипломатичний конфлікт", - вважає оглядач. Політолог Якуб Янда з Європейського центру цінностей для політики безпеки у Празі теж розцінює загрозу як цілковито реальну. "Ми спостерігаємо агресивну ескалацію у двосторонніх відносинах, яку Росія просуває от уже три десятиліття", - каже Янда і називає Росію "державним спонсором та організатором тероризму" через її дії на сході України та замахи на колишніх співробітників спецслужб.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
У створеній в уряді спеціальній слідчій групі щодо обставин замаху на Фіцо не відкидають версію, що нападник діяв не зовсім сам.
40 груп швидкого реагування проводять пошукові роботи в районі, де сталася аварія президентського гелікоптера.
Президент заявляє, що окупанти не досягають свого завдання – "розтягнути наші сили та цим послабити Україну на широкому фронті від Харківщини до Донеччини".
Донецький клуб уже дограє чемпіонат, виконавши всі поставлені завдання.
Цієї весни росіяни активізували удари по українській енергетиці та знищили декілька великих ТЕС та ТЕЦ, а також вивели з ладу Дніпровську гідроелектростанцію.
В ГУР кажуть, що зараз Telegram використовується як певний легалізований даркнет, в якому можна знайти все "від продажу наркотиків до груп ухилянтів".
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Ремонтники приступають до робіт відразу щойно отримують відповідні дозволи від ЗСУ та ДСНС.
Україна з початку повномасштабного вторгнення Росії була обмежена у праві застосовувати зброю, отриману від західних країн, для ударів по російській території.
Полтавський клуб залишив киян у зоні вильоту.
Байба Браже бігла з номером 815 – як кількість днів, скільки Україна обороняється у повномасштабній війні.
На Харківському напрямку окупанти не полишають спроб прорвати українську оборону біля Вовчанська, Стариці, Липців.
Команди зберегли інтригу до останнього туру.
Внаслідок ранкового удару 19 травня у Харківському районі загинуло щонайменше 6 людей, 16 дістали поранень, 5 цивільних загинули внаслідок ударів по Куп'янському району Харківщини.