ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПольський президент розкритикував російську брехню

Польський президент розкритикував російську брехню

29 января 2020

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив російського колегу Володимира Путіна у поширенні "історичної брехні" про Польщу перед форумом, організованим з нагоди 75-ї річниці визволення концтабору в Освенцимі. Так Дуда відреагував на заяви Путіна, який поклав часткову провину за початок Другої світової війни на Польщу, а польського дипломата часів нацистської Німеччини назвав "антисемітською свинею".

"Слова Володимира Путіна - це повне перекручування історичної правди. Ми даємо цьому дуже чітку назву - це ідеологія, вид постсталіністського ревізіонізму", - заявив Дуда. "Для нас це історична брехня, яку поширюють на весь світ. І ми категорично не приймаємо це", - наголосив він. Дуда зазначив, що його відсутність на церемонії у меморіалі Яд-Вашем - це "протест проти перекручування історії російським президентом".

Битва через історію відбувається у часи напружених стосунків між ЄС та Росією, відносини між якими погіршилися через анексію українського півострова Крим Москвою у 2014 році. "Ми продовжуємо вимагати, що територіальна цілісність України та Грузії має бути збережена… Це абсолютно неприйнятно, що у ХХІ столітті Росія силою змінює кордони в Європі", - заявив польський президент.

Заяви Путіна – це ще одне свідчення перекручування Росією історичних фактів та провокування на цьому фоні конфліктів серед країн ЄС. Польщу Путін обрав не просто так - для нього ця країна є прикладом "русофобії" у східній Європі: звільнена Червоною Армією, але невдячна, бо не проросійська. А ще Польща є одним з найбільших у світі покупцем американської зброї, виступає за розширення НАТО на схід як відповідь на анексію Криму, критикує російський Північний потік-2 і має суперечливу репутацію в ЄС через свою консервативну політику.

За матеріалами Financial Times та BBC.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Західна авіація могла б збивати російські ракети над Україною з території своїх країн, зазначив президент.
Квитки на Одесу вже можна придбати в застосунку Укрзалізниці, на сайті, у чат-боті та касах вокзалів.
Інцидент зі стріляниною стався біля села Чорногузи під час здійснення заходів оповіщення, зазначили у обласному ТЦК.
Також планується часткове відновлення пропуску вантажівок на прикордонному переході Рава-Руська-Хребенне з завтрашнього дня.
Володимир Зеленський визнав, що Україна тривалий час не могла донести до Бразилії правду про розв'язану Росією війну.
За попередніми даними, ворог вдарив по Вовчанську авійаційним керованим боєприпасом та з РСЗВ.
Командування Сухопутних військ обіцяє надати максимальне сприяння у всебічному та неупередженому розслідуванні у вбивстві поліцейського.
Було обговорено нагальні потреби ЗСУ на різних напрямках та шляхи і можливості для подальшої підтримки з боку данського уряду.
На околицях населеного пункту було помічено групу російського спецназу. Серед них був снайпер з гвинтівкою 338-го калібру.
Площа пожежі складала 300 квадратних метрів. Вогонь охопив четвертий та мансардовий поверхи.
Одяг — це не лише спосіб виразити себе, а й частина нашого щоденного життя. Тому одягатися ми хочемо стильно та зручно.
У кількох регіонах України під час повітряної тривоги пролунали звуки вибухів. Їх чули у Дніпрі, Запоріжжі та Харкові.
Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону перевіряє причетність до вбивства поліцейського двох військовослужбовців.
Росіяни завдали удар уніфікованим міжвідовим планерувальним боєприпасом УМПБ Внаслідок обстрілу зруйновано підʼїзд дев’ятиповерхівки.