ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУКулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії

12 декабря 2022
Кулеба закликав держави ЄС підтримати створення спецтрибуналу для росії
Україна розраховує на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради та під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм із притягнення політичного і військового керівництва рф до відповідальності за злочин агресії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на Раді міністрів закордонних справ ЄС у понеділок, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

“Єдине, що спровокувало путіна на варварську агресію в серці Європи, - це його відчуття повної безкарності. Він відчував його багато років і був переконаний, що все зійде з рук. Єдиний спосіб зупинити це раз і назавжди - створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Він зможе притягнути вище політичне та військове керівництво росії до відповідальності”, - сказав Кулеба.

Він подякував президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн і главі європейської дипломатії Жозепу Боррелю за підтримку ідеї створення спецтрибуналу та закликав усі держави-члени ЄС також підтримати її.

“Ми розраховуємо на сильну та єдину позицію щодо спецтрибуналу на наступному засіданні Європейської ради”, - зазначив міністр.

Глава МЗС України вкотре нагадав, що створення спецтрибуналу жодним чином не завадить важливій роботі Міжнародного кримінального суду, а лише доповнить її. Він підтвердив відданість України важливим зусиллям МКС і партнерів із розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

“Найближчим моментом, коли ми потребуватимемо вашої твердої підтримки ідеї створення спецтрибуналу, стане голосування за резолюцію Генасамблеї ООН щодо відповідальності росії, яка міститиме заклик створити механізм з притягнення політичного і військового керівництва росії до відповідальності за злочин агресії”, - підсумував він.

Як повідомлялося, посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич поінформував, що Україна опрацьовує кілька варіантів створення Спеціального трибуналу щодо притягнення до відповідальності винних в агресії проти України, однак його мандат стосуватиметься злочину агресії, який почався ще з тимчасової окупації росією Криму наприкінці лютого 2014 року.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Країна-агресор має дотримуватись міжнародного права та поважати територіальну цілісність України, підкреслили в організації.
Від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну Китай продовжує співпрацю з Росією.
Якщо сусіди України не знайдуть способу подальшого збільшення оборонного виробництва, щоб допомогти Києву, вони теж зрештою виявляться під прицілом Росії, вважають розвідники.
Окрім 10 кілограмів канабісу чоловік возив в автомобілі пістолет, а вдома зберігав рушницю та гранати.
Змістовні переговори можуть розпочатися не раніше другої половини 2025 року, вважають в українській розвідці.
США та їхні союзники були змушені вивести війська з низки африканських країн після переворотів, які привели до влади групи, що прагнуть дистанціюватися від західних урядів.
Під час повітряної тривоги слід пройти у найближче укриття і залишатися там до того, як небезпека мине.
Довгострокові плани Російської Федерації можуть включати напад на Північноатлантичний Альянс, вважають на Заході.
Зміни стосуватимуться тих військовозобов'язаних осіб, які мають відстрочку від призову по мобілізації.
У березні Росія доставила до Північної Кореї понад 165 тисяч барелів нафтопродуктів, зазначили в Білому домі.
Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив можливість запровадження західних військ в Україну.
Російські військові обстріляли село Мемрик Донецької області. Загинули дві людини, зокрема - 12-річна дитина.
Глава держави доручив міністру оборони, головкому, главі МЗС прискорити постачання зброї - реалізацію пакетів і домовленостей.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.