ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУКраїни ЄС засудили утиски кримських татар на анексованому півострові

Країни ЄС засудили утиски кримських татар на анексованому півострові

21 мая 2020
Країни ЄС засудили утиски кримських татар на анексованому півострові

Міністри закордонних справ України, Естонії, Грузії, Латвії, Литви та Польщі в спільній заяві до 76-х роковин депортації кримськотатарського народу засудили агресивну політику Росії стосовно України та нові репресії проти кримськотатарського народу, закликавши її припинити порушення фундаментальних принципів міжнародного права.

"Вшановуємо пам'ять численних безневинних жертв сталінської депортації кримськотатарського народу. Висловлюємо підтримку кримськотатарському народу в його боротьбі за свої права. Наголошуємо на непорушності суверенітету, територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах і політичної незалежності України. Засуджуємо агресивну політику РФ щодо України та нові репресії проти кримськотатарського народу", - йдеться в заяві, оприлюдненій в понеділок, 18 травня, на сайті міністерства закордонних справ України.

Міністри закликали Росію припинити порушення фундаментальних принципів міжнародного права, повною мірою виконати резолюції Генеральної Асамблеї ООН про ситуацію з правами людини в українських Автономній Республіці Крим і місті Севастополі та вимоги міжнародного співтовариства стосовно деокупації АР Крим і міста Севастополя. "Хоч би які спроби робила Росія для легітимізації окупації півострова, факт залишається беззаперечним: Крим - це Україна", - наголосили глави МЗС.

Становище кримських татар у Криму з моменту незаконної анексії півострова Росією різко погіршилося. На це вказали уповноважена уряду Німеччини з політики щодо дотримання прав людини і гуманітарної допомоги Бербель Кофлер (Bärbel Kofler) та координатор уряду з міжсуспільної співпраці з Росією, Центральною Азією та країнами "Східного партнерства" Дірк Візе (Dirk Wiese) у спільній заяві, опублікованій у понеділок, 18 травня, на сайті міністерства закордонних справ ФРН. Як зазначається у заяві, кримські татари на півострові "є жертвами систематичного залякування та пригноблення, вони не можуть вільно сповідувати свою віру". "Меджліс, центральний орган їхнього самоуправління, попри рішення Суду ООН і надалі заборонений. Багато кримських татар знову залишили свою батьківщину, яку лише нещодавно здобули", - йдеться у заяві.

Міністри нагадали, що 76 років тому, 18 травня 1944 року радянські органи здійснили злочинну депортацію кримськотатарського народу з території його історичного проживання - Криму - у віддалені райони Узбекистану, Казахстану і Російської Федерації. Глави МЗС додали, що трагедія кримськотатарського народу повторилася в 2014 році, коли Російська Федерація захопила і незаконно спробувала анексувати Крим, який є невід'ємною частиною України.

"Невипадково Росія, яка глорифікує сталінський тоталітарний режим, продовжує свою злочинну політику у XXI столітті в тимчасово окупованому Криму: це заборона Меджлісу кримськотатарського народу, систематичні репресії, переслідування і порушення прав кримських татар, які чинили опір російської збройній агресії проти територіальної цілісності України. Це змусило тисячі кримських татар, корінний народ Криму, покинути свої домівки і поїхати до материкової України", - наголошується в заяві.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Легендарний чеській хокеїст вкотре розкритикував позицію Міжнародного олімпійського комітету.
Протягом 23 квітня росіяни обстріляли прикордонні населені пункти Сумської області. Загалом нараховано 256 ударів.
Росіянина ще у 2020 року засудили до 14 років колонії за вбивство, але його амністували, оскільки він пішов на фронт.
Завдяки західній допомозі Україна може закінчити поточний рік без дефіциту. Для цього треба користуватися коштами розумно.
Вашингтон і Пекін мало просунулися за низкою найбільш спірних питань, серед яких підтримка Китаєм Росії у її війні проти України. Ця теме буде однією з ключових під час переговорів Ентоні Блінкена.
У 2023 році громадяни України стали власниками 7,7 тисячі об’єктів нерухомості у Польщі - на 10% більше, ніж 2022-го.
Високоточний боєприпас вагою 230 кг може вражати цілі за допомогою GPS, лазерної цілевказівки або комбінації обох цих способів.
Музикант зазначив, що розуміє питання, чому він не на фронті. Однак зауважив, що впевнений, що в тилу від нього більше користі.
У червні минулого року закохані відсвяткували п'яту річницю стосунків. Під час повномасштабної війни Гладкий залишився в Україні, а Джулія обрала США.
Журналісти дізнались за скільки грошей президент мадридського клубу хоче продати українського воротаря.
Офіційно Тимура Іванова підозрюють в одержанні хабаря в особливо великому розмірі при проведенні підрядних і субпідрядних робіт для потреб Міноборони РФ.
Євросоюз потребує інституційних реформ, а також збільшення свого бюджет на 20%, вважає Йоханнес Хан.
В країні суттєво зменшилася видимість, колір неба став помаранчевим. Жителів закликали обмежити час перебування на відкритому повітрі.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.