ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУДопоки Росія маніпулюватиме темою війни, історія Другої світової лишатиметься ще одним полем інформаційного протистояння

Допоки Росія маніпулюватиме темою війни, історія Другої світової лишатиметься ще одним полем інформаційного протистояння

9 мая 2021
Допоки Росія маніпулюватиме темою війни, історія Другої світової лишатиметься ще одним полем інформаційного протистояння

«АНЕКСІЯ ПЕРЕМОГИ» у Другій світовій війні - це схоже на те, як Росія святкує «возз’єднання» з Кримом. 

Виступаючи у ролі країни, яка нібито війну не починала, але прийшла на допомогу Європі, Радянська Росія, а пізніше й путінська – ніколи не приховувала своїх амбіцій на право називатися єдиною переможницею над фашизмом. Таким чином, Росія прагне укріпити свої позиції в світі, посилаючись на авторитет, здобутий під час визвольних кампаній, і натякаючи на те, що решта країн-союзниць зобов’язані своєю свободою виключно Червоній Армії. Повідомляє «Укрінформ».

У цьому ж ключі Кремль працює над применшенням ролі інших націй, що брали участь у війні. Зокрема, намагається знівелювати роль України та інших республік і знецінити їхні жертви. Так, на початку російсько-української війни російська пропаганда повернулася до тези про те, що «Росія виграла б Другу світову й без України».

Проте факти свідчать про інше. Більш як 20% складу Збройних сил СРСР, що воювали у Другій світовій, становили саме українці, а втрати серед українців налічують близько 3,5-4 млн – половину всіх загиблих воїнів. Внесок України у боротьбу з нацизмом – неоціненний. Україна пам’ятає про загиблих і цінує кожне людське життя.

Інструменти маніпуляцій:

-        заперечення фактів і просування «інтерпретацій»;

-        нав’язування образу «молодшого брата»;

-        звинувачення України в тому, що вона «забула свою історію».

Просуваючи меседж про те, що «Росія звільнила Європу від нацизму», Кремль прагне легалізувати й свою нинішню агресію.

У дні, коли світ радіє примиренню, держава-агресор налаштовує власних громадян на підтримку ідеї «Можем повторіть».

Наприклад, акцію «Безсмертний полк» Кремль щорік використовує суто в політичних цілях, орієнтуючись як на внутрішню аудиторію, так і на «експорт». Цей рух починався свого часу як громадський, проте пізніше був повністю взятий під контроль Кремля і став одним з інструментів гібридної війни. Театралізоване святкування перемоги покликане пробуджувати в людей сильні емоції – гнів, злість, ненависть… і гордість. Саме на цьому й грає нинішнє керівництво Росії, постійно підживлюючи суспільство зсередини легендами про «Велику вітчизняну». В реальності, йдеться про підміну справжніх понять вигаданими. Коли на параді крокують ряджені, а дітей залучають до театральних постановок, стає очевидним, що таке дійство не може мати нічого спільного з трагічною темою війни.

У Росії вже виросло покоління людей, виховане на безпідставному «ура-патріотизмі» й парадах 9 травня, які навіть не замислюються над тим, що насправді означають погрози «повторити» війну. Втім, з великою вірогідністю, вони підтримають нову агресію Кремля.

Інструменти маніпуляцій:

-        викликання сильних емоційних реакцій;

-        мілітарізація суспільства;

-        поширення наративу про «подвиг війни» на зовнішню аудиторію.

Під маскою святкувань Росія насправді просуває тему «ваєнщіни», сприяє розвитку фальшивого патріотизму, аби наповнити чимось ідеологічний вакуум і підготувати ґрунт для своєї агресії у майбутньому.

Історія є одним з майданчиків ведення війни за «серця й уми». Росія, конструюючи сучасний російський наратив, постійно звертається до теми Другої світової війни, маніпулюючи фактами, поширюючи інтерпретації й намагаючись промотувати образ переможця.

Історичний ревізіонізм уже став постійною складовою російської пропаганди. Пропонуючи нібито різні версії історичних подій, Росія насправді намагається нівелювати національну ідентичність колишніх «братів», аби залишити їх у власній орбіті. Реалізовувати теперішній порядок денний Кремля допомагають місцеві агенти, свідомі й несвідомі.

Допоки Росія маніпулюватиме темою війни, історія Другої світової лишатиметься ще одним полем інформаційного протистояння.

Автор: Катерина Кістол, аналітик Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
150 мільйонів євро підуть на підтримку ініціативи ФРН з пошуку засобів ППО для України. Ще 60 мільйонів євро - на закупівлю засобів ППО ближнього радіусу дії.
Військові літаки Росії є легітимною ціллю України, оскільки остання обороняється, наголосив Єнс Столтенберг.
Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по шести районам зосередження особового складу та пункту управління росіян.
Фургон, в якому їхали іноземці, був броньований, тому в результаті нападу постраждали тільки двоє перехожих та охоронець.
"За" проголосували 316 депутатів Палати представників, "проти" проголосували 94, не голосували 21.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Аферисти пропонували широкий спектр послуг для потенційних "клієнтів" - від закриття кримінальних проваджень до переслідування конкурентів, заявників.
Представники України і Угорщини домовляються про зустріч лідерів країн "найближчим часом".
На міжбанку американська валюта зросла на 12 копійок до 39,79-39,81 грн/долар (купівля-продаж).
Союзники за результатами зустрічі погодилися посилити Україну не тільки системами ППО, але й боєприпасами та БпЛА.
Ізраїльська ракета впала на території Ірану минулої ночі через шість днів після безпрецедентного нападу Тегерана на ізраїльську територію.
Місцева облрада зазначає, що нині проводиться розслідування про ненадання вчасної медичної допомоги учаснику бойових дій.
Для цього українцям потрібні системи ППО Patriot, артилерійські снаряди, далекобійна зброя, авіація і швидкість постачань, зазначив президент.
Pepsi представляє наймасштабнішу за останні 14 років візуальну трансформацію бренду, яка наразі триває в Україні.