ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУДемократія у пострадянських країнах...

Демократія у пострадянських країнах...

3 ноября 2020
Демократія у пострадянських країнах...

Захист права голосу у Білорусі

Білоруси вже понад 2 місяці вимагають нових виборів. Їх не зупинили ані жорстокі розгони мітингів у серпні, ані жовтневі погрози силовиків щодо застосування бойових куль. Люди обурені масовим фальшуванням на голосуванні 9 серпня, коли нібито переміг Олександр Лукашенко. Вони хочуть відстояти своє право жити в демократичній країні, де їхні голоси не будуть красти.

Молоде покоління білорусів прагне змін

Це перша політична криза такого масштабу у Білорусі за понад 25 років правління Лукашенка. В республіці виросло нове покоління виборців, які прагнуть побудувати державу, де будуть шанувати демократичні цінності.

Жовтнева революція у Киргизстані

Ще одна пострадянська республіка, яка прокинулася від політичного сну у 2020 році – Киргизстан. На початку жовтня масові фальшування на парламентських виборах змусили кілька тисяч людей вийти на вулиці міст для захисту своїх голосів. Громадян теж не зупинила спроба силового придушення протестів владою.

Підготовка до політичного протистояння у Грузії

Не здають свої демократичні цінності і право на голос ще одні вихідці з радянського табору – грузини. Після Трояндової революції країні вдалося суттєво наблизитися до членства у НАТО та ЄС. Та 17 років потому – там знов заговорили про вуличні протести. Відбулись парламентські вибори і після підрахунку голосів опозиція звинуватила панівну партію "Грузинська мрія" у фальшуванні результатів плебісциту. І закликала громадян вийти на протест у центр Тбілісі.

"Це були огидні вибори, вкрадені "Грузинською мрією". Водночас партії допомагала виборча адміністрація. Ми зареєстрували багато порушень: в протоколи напряму вносили голоси за "Грузинську мрію", їх було в декілька разів більше, ніж зареєстрованих виборців",– повідомив і лідер "Громадянської партії" Грузії Алеко Елісашвілі.

Голосування у Молдові

У Молдові лише почалося голосування на президентських виборах. Однак там вже закликають громадян протистояти спробам влади застосувати адмінресурс, аби виграти на виборах.

"Додон намагається вкрасти ці вибори. Ми надіслали йому серйозні сигнали, аби зупинити його спроби. Якщо він спробує це зробити, ми попередили – люди вийдуть на вулиці", – сказала кандидатка в президенти Молдови Майя Санду.

Масові порушення на президентських виборах

Чинний президент Молдови Ігор Додон намагається залишитися на другий термін. Однак молоді молдавські виборці хочуть демократичних змін у державі і прагнуть більшої інтеграції з Європою, а не з Росією. Відтак орієнтуються на прозахідну колишню прем'єрку Майю Санду.

Проте чи призведуть президентські вибори в Молдові до нової політичної кризи в державі – не відомо. Але вже відомо про численні спроби фальшувань на виборчих дільницях. Так, на низку пунктів голосування спробували масово підвозити виборців, до інших – блокували доступ.

У пострадянському суспільстві доволі довго населення не брало на себе відповідальність за долю країни. Однак нове покоління виборців готове вступити у боротьбу і продовжити розбудову демократичних засад у своїх країнах.


Джерело: https://news.24tv.ua/demokratiya-postradyanskih-krayinah-de-vzhe-pochali-gruziya-novini_n1448842

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Starlink може надати серйозну допомогу у налагоджені звʼязку у віддалених регіонах четвертої найбільш населеної країни світу.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Внаслідок обстрілу з РСЗВ Ураган сіл Новоосинове та Ківшарівка загинули п’ять цивільних громадян: чоловіки 64, 65 та 58 років, а також дві жінки 56 і 72 років.
У створеній в уряді спеціальній слідчій групі щодо обставин замаху на Фіцо не відкидають версію, що нападник діяв не зовсім сам.
40 груп швидкого реагування проводять пошукові роботи в районі, де сталася аварія президентського гелікоптера.
Президент заявляє, що окупанти не досягають свого завдання – "розтягнути наші сили та цим послабити Україну на широкому фронті від Харківщини до Донеччини".
Донецький клуб уже дограє чемпіонат, виконавши всі поставлені завдання.
Цієї весни росіяни активізували удари по українській енергетиці та знищили декілька великих ТЕС та ТЕЦ, а також вивели з ладу Дніпровську гідроелектростанцію.
В ГУР кажуть, що зараз Telegram використовується як певний легалізований даркнет, в якому можна знайти все "від продажу наркотиків до груп ухилянтів".
Ремонтники приступають до робіт відразу щойно отримують відповідні дозволи від ЗСУ та ДСНС.
Україна з початку повномасштабного вторгнення Росії була обмежена у праві застосовувати зброю, отриману від західних країн, для ударів по російській території.
Полтавський клуб залишив киян у зоні вильоту.
Байба Браже бігла з номером 815 – як кількість днів, скільки Україна обороняється у повномасштабній війні.
На Харківському напрямку окупанти не полишають спроб прорвати українську оборону біля Вовчанська, Стариці, Липців.