ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

ЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

18 мая 2021
ЄС до річниці депортації кримських татар закликав РФ припинити репресії у Криму

Представництво ЄС в Україні згадало про річницю депортації кримських татар радянською владою та триваючі порушення прав людини в окупованому Росією Криму.

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС у Twitter, пише "Європейська правда"

"Сьогодні 77-ма річниця радянської депортації кримських татар зі своєї батьківщини. Ми пам’ятаємо всіх, хто постраждав. ЄС закликає Росію припинити агресію й порушення прав людини в Криму. ЄС не визнає незаконної анексії півострова Росією", — зазначають у ній.

Історична довідка

Планування депортації розпочалося ще до вигнання нацистів із Криму. 22 квітня в доповідній записці на ім’я Лаврентія Берії кримські татари були звинувачені в масовому дезертирстві з лав Червоної армії. 10 травня Берія в листі до Сталіна повторив попередній закид, додавши до нього «зрадницькі дії кримських татар проти радянського народу» та «небажаність подальшого проживання кримських татар на прикордонній околиці Радянського Союзу». Також в листі була сформульована пропозиція виселити все кримськотатарське населення до Узбекистану.

Наступного дня, 11 травня 1944 року було ухвалено цілком таємну постанову Державного комітету оборони № 5859сс «Про кримських татар». У ній наводилися попередні претензії до кримськотатарського населення – начебто масове зрадництво та масовий колабораціонізм, – які стали обґрунтуванням депортації. Насправді жодних доказів «масового дезертирства» кримських татар не існувало, а абсолютна більшість колабораціоністів загинула в боях чи була засуджена в індивідуальному порядку. Все назване нижче є лише приводами для депортації, які шукала радянська влада. Справжня та єдина мета цього — етноцид і етнічна чистка Криму.

Депортація кримськотатарського населення розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася, переважно, 20 травня. До операції було залучено 32 тисячі співробітників НКВД.

Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар, а за даними самоперепису, проведеного Національним рухом кримських татар, — 423 100. Під час виселення і в перші роки після нього загинуло від 27 %, згідно з офіційними даними НКВС, до 46,2 % депортованих або від третини до приблизно половини народу.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Зоопарки фактично обходилися платникам податків у 1 мільярд костариканських колон (це приблизно 200 мільйонів євро) щорічно.
Після початку широкомасштабної військової агресії РФ проти України Португалія надає Києву підтримку, зокрема оборонну допомогу та також - політичну.
Будь-яка ймовірна мирна угода, має передбачати виведення російських військ з нині окупованих територій, вважає політик.
Жителів Харкова військові та влада міста закликають перебувати в укриттях через загрозу ворожих ракетних ударів.
Для України аналітики американського міністерства прогнозують скорочення врожаю пшениці на 8,7% до 21 млн т.
В Швейцарії кажуть, що мають допомогти Україні вирішити кадрову проблему та "зняти навантаження із важко обтяжених швейцарських міграційних структур".
Саме з території Бєлгорода та області часто обстрілюють українській міста, завдаючи шкоди мирним громадянам нашої країни.
З приходом тепла на територію нашої країни прокинулись не лише рослини й комахи, а й змії.
У Литві у неділю проходили президентські вибори та референдум із легалізації множинного громадянства.
Військові просять не ігнорувати сигнал тривоги та знаходитися в укриттях під час сигналу небезпеки.
Дітям на тимчасово окупованих територіях видавали канцтовари з символікою СРСР і змушували вчити гімн РФ.
Байден не хоче бачити використання американської зброї в конкретній операції ізраїльськими силами оборони.
Під тимчасову окупацію на Донеччині потрапили Маріуполь, Волноваха, Бахмут та Авдіївка. При цьому українські воїни стримують натиск росіян, які б'ють, зокрема, і по мирних жителях.
Харків та Харківська область знаходяться під постійним вогнем ворога. Російська армія намагається просунутися вглиб регіону.