ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОЗберегти діток від спецзакладів. На Рівненщині шукають патронатних батьків

Зберегти діток від спецзакладів. На Рівненщині шукають патронатних батьків

17 апреля 2024
Зберегти діток від спецзакладів. На Рівненщині шукають патронатних батьків

На сьогодні в області 1627 дітей мають статус сироти або позбавленої батьківського піклування. З них –  95% влаштовані у сімейні форми виховання: опіка, піклування,  прийомна сім’я та дитячий  будинок сімейного типу, повідомила заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська під час онлайн-брифінгу.

 

«І все ж близько 100 неповнолітніх через складні життєві обставини перебувають в спецзакладах. Водночас, діти, особливо дошкільнята, повинні проживати у сім’ї. Це для них природнє середовище для зростання та розвитку. І саме для забезпечення права такої категорії дітей на сім’ю, має розвиватись патронат над дитиною», - зауважила Людмила Шатковська.

 

Начальник служби у справах дітей Рівненської ОДА Віктор Марчук додав, що на Рівненщині нині створені 8 патронатних сімей. Вони діють у чотирьох громадах – Рафалівській, Гощанській, Немовицькій та Рівненській. У п’яти родинах виховується 8 діток.

 

До слова, у 2024 році розмір грошового забезпечення для патронатного вихователя в місяць становить п'ять прожиткових мінімумів, тобто близько 15 000 гривень. Також виплачується допомога на кожну дитину відповідно до віку та наявності інвалідності. 

 

«Звичайно таких сімей має бути в рази більше. У кожній тергромаді має бути така послуга, а у великих ТГ декілька. Сімейне виховання – безальтернативна форма виховання. Наразі ми активізуємо інформаційну компанію з популяризації патронату, пошуку та добору кандидатів в патронатні вихователі», - зазначив Віктор Марчук. 


Для сприяння виконання вищезазначених завдань в області розпочав свою реалізацію проект «Родина для кожної дитини, розвиток сімейного патронату» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Партнерства «Кожній дитині».

 

Довідка

 

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. 

 

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя від 3 до 6 місяців. 

 

Патронатний вихователь – це особа, яка за участю членів своєї сім’ї надає послуги з догляду, виховання й реабілітації дитини у своїй родині. 

 

Патронатним вихователем може бути повнолітній громадянин України, який має досвід виховання дитини й відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання й реабілітації дитини у власній оселі. 


Детальну інформацію щодо патронатного виховання можна дізнатися у Службі у справах дітей Рівненської ОДА, тел. (0362)695-199.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!