ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОВиплати та житло для ВПО. На Рівненщині розповіли про зміни у законодавстві

Виплати та житло для ВПО. На Рівненщині розповіли про зміни у законодавстві

15 апреля 2024
Виплати та житло для ВПО. На Рівненщині розповіли про зміни у законодавстві

Про зміни у законодавстві щодо виплат, соціальних гарантій та черги на житло під час онлайн-брифінгу розповіла директорка Департаменту соцполітики Роза Слободенюк.


З 1 березня 2024 р. виплата допомоги на проживання для ВПО була продовжена ще на пів року для окремих категорій ВПО. 

 

Так, автоматично виплати продовжилися для людей, які не мають можливості працювати: пенсіонерів (якщо середньомісячний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9 444 грн), дітей з інвалідністю, тяжкохворих дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Також право на продовження виплати допомоги ще на 6 місяців також мають: 

 

Особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність; діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя; патронатні вихователі; діти, тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, ДБСТ.
Якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в сім’ї менше 9 444 грн: особи, які доглядають за дитиною до 3 років або дитиною, яка потребує догляду, до 6 років; сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти; студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років; особи з інвалідністю ІІІ групи; сім’ї пенсіонерів.
Крім того, право на продовження допомоги на додаткові 6 місяців також отримали особи, старші за 55 років.

 

Період подання заяв на перепризначення виплат для ВПО продовжено до 30 квітня 2024 р. При цьому навіть ті, хто подадуть заяви у квітні, отримають кошти із врахуванням березня. Для продовження виплати можна звернутися до тергромади за місцем проживання або до ЦНАП.

Додаткові соціальні гарантії дітям 

 

Уряд запровадив додаткові соціальні гарантії дітям. Так відповідно до постанови КМУ від 22.03.2024 № 331 буде здійснюватися виплата тимчасової допомоги на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування і які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, «Дитина не одна» у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму.

 

Для отримання виплати родини, а діти віком від 14 до 18 років самостійно, можуть звернутися до тергромади, ЦНАПу за отриманням такого виду виплати.

Забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

 

Першочергове право на забезпечення житловим приміщенням з фонду мають багатодітні сім’ї; сім’ї з дітьми; вагітні жінки; особи, які втратили працездатність; особи пенсійного віку з числа тих, житло яких було зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії російської федерації. Це передбачено Постановою Уряду № 495 від 29.04.2022.

 

На Рівненщині на обліку перебуває 668 внутрішньо переміщених осіб, що потребують житла для тимчасового проживання.

Як стати на облік для отримання житла внутрішньо переміщеним особам?

 

Внутрішньо переміщеною особою подається заява до уповноваженого органу, у межах території якого вони перебувають на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

 

До заяви додаються:

1) копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

У разі подання заяви уповноваженим представником внутрішньо переміщеної особи пред’являються документи, що посвідчують особу представника, та копія довіреності;

2) копія довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);

3) копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);

4) копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не надається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному територіальному органу ДФС і мають відмітку в паспорті громадянина України);

5) копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Взяття на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, може здійснюватися за заявою уповноважених представників.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!