ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОРізнокольорове меню проти смажених котлет: шкільна їдальня у Дубровиці

Різнокольорове меню проти смажених котлет: шкільна їдальня у Дубровиці

7 февраля 2022
Різнокольорове меню проти смажених котлет: шкільна їдальня у Дубровиці

Голова Рівненської ОДА Віталій Коваль під час робочої поїздки у Вараський район проінспектував, як впроваджується реформа шкільного харчування в Дубровицькому НВК «Ліцей- школа».

 

«Це питання взяла під особисту опіку перша леді країни Олена Зеленська. Зміни у шкільних їдальнях варто розглядати виключно як елемент боротьби за здоров’я нації. Ми вже бачимо позитивні зміни у системі харчування», – розповів Віталій Коваль.

Так, у межах реформи, для Дубровицького НВК з освітньої субвенції було виділено понад 687 тисяч гривень та понад 76 тисяч гривень додала громада. Загалом на оснащення було використано 763 тисяч гривень.

 

 

Відтак, м’ясні та рибні страви вже готують на новому пароконвектоматі, адже обсмажування продуктів гарячим повітрям і приготування на парі – найкорисніші для дітей способи обробки їжі.  У меню учнів з’явилася свіжа випічка: булочки, кренделі, пиріжки, для приготування яких встановлено духові шафи з кількістю камер, які відповідають виробничій програмі для випікання здобних виробів. Роздільне зберігання продуктів харчування стало можливим з використанням нового холодильного обладнання. 

 

Нагадаємо, на Рівненщині за кошти субвенції було придбано 744 одиниці обладнання для харчоблоків 98 закладів загальної середньої освіти на суму 17,7 мільйона гривень. Так, 14,74 мільйона гривень – субвенція із держбюджету та 2,96 мільйона гривень – місцеві кошти.

«У нас харчується шість сотень дітей. Наголошу, що асортимент меню напрочуд збалансований, у складі страв є фініки, мед, родзинки, горіхи. Найбільш популярними стали  запіканки, оладки, салати, молочні страви. Молоко, до речі,  у нас із Рівненської області. А головне, що це корисно, адже ми мінімізували вміст цукру, солі, приправ», – зазначив директор Дубровицького ліцею Володимир Кушнір. 

 

У закладі освіти організоване монопрофільне харчування. Кухарі закладу працюють за книгою рецептів Євгена Клопотенка. Оновлене меню в закладі освіти впровадили ще 1 вересня.

За словами голови ОДА Віталія Коваля, вже розпочато другий етап реформи – модернізацію харчоблоків, шкільних їдалень, що передбачає і заміну технологічного обладнання. Для Рівненської області в держбюджеті вже передбачили субвенцію в розмірі  41,5 млн грн. Облаштування триватиме впродовж двох років.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!