ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОРівненщина ділилася досвідом щодо інтеграції ВПО

Рівненщина ділилася досвідом щодо інтеграції ВПО

5 октября 2024
Рівненщина ділилася досвідом щодо інтеграції ВПО

Що таке ради ВПО і як вони можуть допомогти громадам. Головна тема Західноукраїнського Форуму Рад внутрішньо переміщених осіб, який відбувся у Львові.


Участь у заході взяли представники Рад ВПО з 8 областей — Львівської, Волинської, Рівненської, Тернопільської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, а також неурядових громадських та міжнародних організацій. 

 

Рівненщину представляли заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська та директорка Департаменту соціальної політики РівнеОДА Роза Слободенюк. 

 

«Щодо Рівненщини, то завдяки Раді ВПО переселенці можуть ефективно взаємодіяти з владою громад, де оселилися. До того ж люди, які через війну переїхали в інше місто чи регіон України, можуть стати повноцінними учасниками економічного та громадського життя в містах і селах, де тепер мешкають. Для цього діє ефективний механізм — ради внутрішньо переміщених осіб при місцевих органах влади. Нині в області взято на облік 45,2 тисячі ВПО», — розповіла Людмила Шатковська.

 

Також на Форумі йшлося про інтеграцію внутрішньо переміщених осіб у приймаючі громади, можливостей працевлаштування, забезпечення житлом, надання соціальних послуг, а також досягнення та кращі практики.

 

Виконавча директорка благодійної організації «Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» Валерія Вершиніна зазначила, що Ради ВПО у громадах повинні планувати не лише «зараз», але й думати про майбутнє — на рік, два чи навіть три вперед. В умовах війни важливо передбачити, як громада функціонуватиме надалі. Громади зацікавлені в тому, щоб люди залишалися, знаходили роботу, платили податки. Це надзвичайно важливо — навіть у часи війни думати про майбутнє.

 

Роза Слободенюк ділилася напрацюваннями, які втілюються на Рівненщині, під час дискусійної панелі. Йшлося про співдію влади і громадськості задля покращення інтеграції внутрішньо переміщених осіб. 

 

«На Рівненщині налагоджена взаємодія з міжнародними та місцевими організаціями щодо підтримки людей, які опинилися на лініях ведення бойових дій. Впродовж 2022-2024 років були проведені зустрічі із представниками Італії, Польщі, Німеччини, Литви, Чехії, США та інших організацій спрямованих на залучення гуманітарної допомоги для задоволення потреб постраждалого населення. Зокрема, у вересні понад 300 сімей вимушено переміщених осіб отримали  допомогу від Міжнародної організації з міграції», - розповіла Роза Слободенюк. 

 

Нагадаємо, на Рівненщині Ради ВПО створені в Дубенському, Вараському районах та в 45 територіальних громадах області. Голова Ради ВПО при Рівненській ОДА – Олеся Бабушкіна. 

 

Така розгалужена мережа забезпечує чітку координацію різних організацій, які надають психологічну, психосоціальну та гуманітарну допомогу.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!