ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОПроти Лукашенка подали позов до Гааги - звинувачують у геноциді

Проти Лукашенка подали позов до Гааги - звинувачують у геноциді

1 февраля 2022
Проти Лукашенка подали позов до Гааги - звинувачують у геноциді

Польський адвокат Томаш Вілінський подав позов до міжнародного кримінального суду в Гаазі проти невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка, висунувши йому обвинувачення у геноциді та злочинах проти людяності.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує Телеграм-канал NEXTA. Позов також направлено проти голови Комітету держбезпеки Білорусі Івана Тертеля та заступника міністра внутрішніх справ країни Миколи Карпенкова.

 

Зазначається, що заяву направлено ​​за підтримки правозахисних організацій та Народного антикризового управління. Вона містить 160 сторінок правового обґрунтування та 40 тис. сторінок документів у додатку. Заяву подано від імені великої кількості громадян Білорусі, у тому числі від імені керівника Народного антикризового управління Павла Латушка.

 

Слід зазначити, що Карпенкова з червня 2021 року включено до санкційних списків ЄС, США, низки інших країн, Тертель з цього ж часу — у списку санкцій США. Як повідомляв Укрінформ, у Білорусі з серпня 2020 року розпочалися масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем оголосив себе Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, зокрема Україна, не визнають легітимності режиму Лукашенка.

 

За даними білоруського правозахисного центру «Весна», станом на 27 січня у Білорусі правозахисні організації визнали політичними в'язнями 1 007 осіб.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!