ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОНа Рівненщині під час пандемії успішно розвиваються культурні проєкти

На Рівненщині під час пандемії успішно розвиваються культурні проєкти

5 ноября 2020
На Рівненщині під час пандемії успішно розвиваються культурні проєкти

З початку року культурні та креативні індустрії Рівненщини знаходяться у пошуку антикризових інструментів для роботи. Саме тому на «Форум Культура 2.0» запросили спікерів, які розказали про власний успішний досвід. Про це повідомляють у Рівненській ОДА.

 

«З початку цього року нам довелося перенести в режим онлайн усі заплановані святкування, форуми та фестивалі. Проте культура Рівненщини знайшла власний шлях розвитку та промоції. Тепер із впевненістю можу сказати, що для області цей рік став плідним з точки зору реалізації у культурних проєктах. Ми виходимо на новий рівень, застосовуючи сучасні технології. Пандемія закінчиться, а культура процвітатиме і надалі», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

 

Так, із вітальним словом та позитивною новиною до спікерів та глядачів звернулася заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Лариса Петасюк. «Вчора Верховна Рада України прийняла законопроєкт про підтримку креативних індустрій. Він передбачає знижену ставку ПДВ у розмірі 7% для деяких операцій, а також звільнення від оподаткування гранту, який видає УКФ. Це дуже гарні новини, оскільки тепер та державна допомога, яка виділяється на підтримку ваших проєктів, буде використовуватися на повну», - зауважила Лариса Петасюк.

 

Загалом, форум складався із двох частин. Під час першої частини спікери розповідали про кращі культурні практики Рівненщини та ділилися власним досвідом у створенні дієвих ініціатив. А друга частина передбачала так звані «кейси» - тобто розбір та аналіз певних успішних проєктів України.

 

«Головна мета нашої ініціативи «Кулінарна спадщина Рівненщини» - знайти глибину душі та місце народження автентичних страв у кожному куточку Рівненщини. Мало хто знає, що наша область багата різноманітними стравами - це рівненський мацик, сушена риба в печі на соломі, куліш із раками, борщ зелений із риби та грибів, шишкове варення, дикий мед. За нашими напрацюваннями вдалось випустити електронний каталог автентичних кулінарних страв, найближчим часом працюватимемо над друкованим варіантом», - розповіла директорка рівненської ГО «Агенція сталого розвитку міста» Олена Хмельник.

 

Про ідею створення «Таємничого підземелля Рівного» та секрети успіху ділився начальник управління культури і туризму Рівненського міськвиконкому Тарас Максименко. За його словами, над втіленням проєкту працювали 5 років та 120 осіб.

 

Тепер «Таємничі підземелля Рівного» - це два великих кола, тобто дві різні експозиції. У першому великому колі можна побачити розкопки із зеленою підсвіткою, а у другому меншому – зброю. Експозиція називається «Еволюція агресії» й там виставлені знайдені археологами міліарні знаряддя – від древніх до сучасних.

 

Відкрити європейцям Україну – таке завдання міжрегіонального туристичного проєкту «Via Regia Ukraine». Його авторами стали фахівці Дубенського замку. «Проєкт «Via Regia Ukraine» спрямований на створення туристичного продукту, який можна запропонувати подорожуючим з Європи. Адже за кордоном про нашу країну, а тим більше про наш регіон, знають дуже мало. Тому наша команда Дубенського заповідника взялася виправити цю ситуацію і написала проєкт, подала його на Український культурний фонд і виграла грант», - розповідає директор Дубенського Замку Леонід Кічатий.

 

За його словами, «Via Regia» - це Великий культурний шлях Ради Європи, що об’єднує Східну та Західну Європу. Це близько 4 тис км, що пролягають через 8 держав в Європі. Українська частина шляху включає 5 регіонів та 11 міст, зокрема це Дубно, Рівне та Острог.

 

Під час форуму спікери говорили й про інші цікаві ініціативи, практики  та успішні кейси міст, які розвиваються навіть під час кризи. А також ділилися досвідом антикризових стратегій для операторів культури.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!