ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГОКров під час війни. На Рівненщині зберігається потреба у донорах

Кров під час війни. На Рівненщині зберігається потреба у донорах

25 августа 2023
Кров під час війни. На Рівненщині зберігається потреба у донорах

Від початку повномасштабного вторгнення рф потреби у донорській крові в Україні зросли. На Рівненщині – приблизно на 40%. Раніше здебільшого кров була необхідна пацієнтам, які йшли на планові операції. Тепер – й тим, хто отримав поранення на війні.

 

Зі збільшенням потреб зросла і кількість самих донорів.

 

Про важливість донорства крові говорили на брифінгу в Рівненській ОДА. Спікер – директорка Рівненського обласного центру служби крові Ліна Михальчук. Модератор – директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

 

«У цей складний час особливо проявився гуманізм та патріотизм населення, яке виявило бажання стати донорами. До участі залучилися організовані колективи, силовики, військові, медики, священники. Якщо до війни у середньому було близько 70 донорів за день, то війна збільшила кількість донацій майже удвічі – 120-150 щодня», - зазначила директорка обласного центру служби крові.

 

Серед категорії донорів більше 70% складають постійні. Це ті, хто мінімум двічі на рік здає кров. На початок місяця в області налічується майже 2700 осіб зі статусом «Почесний донор України» та 10 осіб – «Заслужений донор України».

 

Нині на Рівненщині є потреба в усіх групах крові, особливо потрібна 2+.

 

У нашій області забір крові проводиться лише у Рівненському обласному центрі служби крові. Він працює з 8:00 до 12:30 у будні, а також у першу та третю суботу місяця (на час воєнного стану).

 

«До недавнього часу була проблема із транспортом для виїзної бригади. З початку року здійснено лише три виїзди. Проте у липні завдяки співпраці керівництва Рівненської ОВА і Поморського воєводства Польщі ми отримали автомобіль, який буде використовуватись для заготівлі крові у виїзних умовах», - розповіла Ліна Михальчук.

 

Так, на даний час цілий ряд громад, зокрема Острозька, Костопільська, Рівненська та Дубровицька, самостійно організовують доїзди донорів. Також щомісячно на донацію довозить своїх працівників і Хмельницька АЕС.

 

«На сьогодні Рівненський обласний центр служби крові забезпечує компонентами крові усі лікувальні заклади області. Укладено більше 30 договорів. Також підприємство виконує мобілізаційні завдання для лікарень у прифронтових зонах. Цю роботу курує оперативний штаб при МОЗ. Він дає замовлення та транспортує цінний багаж», - зазначила директорка служби крові.

 

Нагадаємо, донором може бути громадянин України, особа без громадянства та іноземний громадянин, які мають посвідку на постійне проживання в Україні віком від 18 років.

 

Вікові обмеження для участі у донорстві дещо скоротилися. Якщо донору 60 і більше років і це перша його здача, то такі особи допускаються лише з дозволу лікаря.

 

Донор має бути здоровим, мати добре самопочуття, важити більше 50 кг. При цьому температура тіла має бути 36,6 ± 0,3 град. С, кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60, пульс від 60 до 90 ударів на хвилину.

 

Також претендент у донори не повинен вживати алкоголь упродовж 48 годин перед здачею крові та не палити за 2 години до цього.

 

Існують тимчасові та абсолютні протипокази для донорства та її компонентів.

 

До тимчасових відносять: півроку після операцій, аборту, нанесення татуювань чи проколювання вух та пірсингу; 2 тиждні після захворювання на ангіну, грип, гостре респіраторне захворювання та інше; 28 днів після захворювання на COVID.

 

Основні абсолютні протипокази, які не дозволяють бути донором пожиттєво: ВІЛ, СНІД, вірусні гепатити В і С, туберкульоз, цукровий діабет, злоякісні захворювання, резекція чи ампутація органа, трансплантація органів і тканин.

 

До протипоказів належать також форми ризикової поведінки такі як наркоманія, гомосексуальні стосунки, сексуальні послуги за плату.

 

Детальніше – на сайті закладу.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!