ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГО«Комунізм = Рашизм»: історія, яка вчить не повторювати помилок минулого

«Комунізм = Рашизм»: історія, яка вчить не повторювати помилок минулого

6 сентября 2023
«Комунізм = Рашизм»: історія, яка вчить не повторювати помилок минулого

З 5 по 25 вересні на майдані Незалежності у Рівному діятиме виставка під назвою «Комунізм = Рашизм».

 

Її підготували фахівці Архіву національної пам’яті. Його директор Ігор Кулик наголошує, що всі страшні події, які сталися після 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду українців, який чинив радянський союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову та культуру відбувалися у ХХ столітті і тривають у ХХІ-му.

 

Уперше експозицію «Комунізм = Рашизм» було показано у червні 2022 року на Михайлівській площі в Києві. Сьогодні вона мандрує обласними центрами України.

 

У Рівному подія стала можливою за підтримки міської та обласної влади. 

- Знак рівності між комунізмом і рашизмом означає одне – для цих ідеологій людське життя нічого не варте. Особливо, коли йдеться про українців. Завдання обох режимів - знищити нашу націю. Вони робили це 100, 200, 300 років тому - і продовжують робити це сьогодні. Тому не маємо права забувати цю історію. Навпаки - генетична пам’ять про всі злочини проти України та її народу має міцнішати і допомагати нам з подвійною силою виборювати нашу перемогу, - наголосив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

 

Матеріали експозиції демонструють паралелі між злочинами СРСР та сучасної росії. Це про долі 13 українців та їхніх родин, які жили в різних століттях, але яких об’єднує спільна трагедія. Це про людей, які не пережили радянських репресій у 30-х та 50-х XX ст., і тих, хто став жертвами рашистів у 2022-му. Митці, фермери, науковці, освітяни, голови громад…

 

- Не засуджений комунізм породив сучасний рашизм. Тож виставка адресована передусім тим, хто не до кінця розуміє рівність між комунізмом і рашизмом, - підкреслив її автор, директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

 

Експозиція створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, державних архівів Львівської, Житомирської, Миколаївської, Вінницької та Волинської областей, а також сучасних світлин та задокументованих злочинів російської армії. Партнером проєкту є Національний музей Революції Гідності.

 

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!