ГОЛОВНАНОВИНИ РІВНОГО«Доступні ліки»: наскільки доступні послуги у сфері психічного здоров’я

«Доступні ліки»: наскільки доступні послуги у сфері психічного здоров’я

16 ноября 2021
«Доступні ліки»: наскільки доступні послуги у сфері психічного здоров’я

З 1 жовтня перелік препаратів за програмою «Доступні ліки» розширили. Тепер реімбурсація також включає лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії.

 

«Сьогодні у переліку програми «Доступні ліки» – 57 найменувань лікарських засобів за цим напрямом. Вартість 18 з них підлягає повному відшкодуванню, тобто пацієнт може отримати їх в аптеці безкоштовно», – розповів директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я Рівненської ОДА Олег Вівсянник.

Він додав, що аби перебіг хвороби був контрольованим, ці пацієнти потребують пожиттєвого щоденного прийому ліків. І це дуже хороша підтримка з боку держави саме цій категорії населення.

 

Загалом сьогодні програма «Доступні ліки» включає 430 лікарських засобів, 140 із них пацієнти вже отримують безоплатно. Ці препарати можна отримати у аптеках Рівненщини, які уклали угоди з НСЗУ, котра й відшкодовує вартість ліків.

Програма включає препарати для лікування шизофренії, шизотопових станів, невротичні, соматоформні розлади, розлади настрою та інші.

 

Щоб скористатися «Доступними ліками», пацієнт повинен сконтактувати з лікарем. Якщо такого немає, то варто звернутися в заклад, який має договір із НСЗУ за напрямком амбулаторна допомога, до невролога (за направленням від сімейного лікаря) чи до психіатра (направлення не потрібне).

Саме лікуючий лікар складає план лікування, на основі якого видає електронний рецепт, а пацієнту надходить смс із кодом. Далі з рецептом або електронним кодом пацієнт звертається в аптеку, що має угоду з НСЗУ, де йому видадуть препарат за програмою «Доступні ліки».

 

 

Завдяки такій системі населення з розладами поведінки, психіки та епілепсії зможе отримувати необхідні ліки в аптеках безоплатно або з доплатою.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!