ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИЩодо московського НДІ запровадили санкції за хакерські атаки

Щодо московського НДІ запровадили санкції за хакерські атаки

29 октября 2020
Щодо московського НДІ запровадили санкції за хакерські атаки

Міністерство фінансів США запровадило санкції щодо Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки у Москві через причетність установи до розробки ​програми Triton, яку використовували для кібератак, ідеться у заяві відомства, опублікованій у п'ятницю, 23 жовтня.

"Шкідлива програма Triton, в розробках відкритого вихідного коду відома також як TRISIS і HatMan, створена для цілеспрямованих атак на системи промислової безпеки", - зазначається у заяві. У 2017 році вона використовувалася для кібератаки на розташоване у Саудівській Аравії нафтохімічне підприємство, а "контрольований російською державою" інститут хімії та механіки надав підтримку хакерам "спеціалізованими інструментами".

США звинувачують владу РФ в кібератаках

Також у заяві наголошується, що у 2019 році розробники шкідливої ​​програми Triton "перевіряли на вразливість не менше 20 електроенергетичних підприємств у США".

"Уряд Росії продовжує здіснювати небезпечну кіберактівність, спрямовану проти США та їхніх союзників", - наводяться у заяві слова міністра фінансів США Стівена Мнучіна. Адміністрація США продовжить "активно захищати життєво необхідну інфраструктуру США від будь-яких спроб завдати їй шкоди". У США заморожуються усі активи Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки, фізичним і юридичним особам США забороняються будь-які ділові відносини з московським інститутом. 

Кібератаки на енергокомпанії України

Нагадаємо, фахівці виявили російський слід і під час кібератаки на енергетичні компанії України наприкінці 2015-го - на початку 2016 року. Тоді були атаковані комп'ютерні системи управління спершу трьох енергопостачальних компаній України - "Прикарпаттяобленерго", "Чернівціобленерго та "Київобленерго", а потім була виведена з ладу підстанція "Північна" енергокомпанії "Укренерго". Протягом кількох годин споживачі енергокомпаній залишались без світла. Після тодішніх кібератак в Україні аналітична група Electricity Information Sharing and Analysis Center (E-ISAC), котра спеціалізується на захисті енергомереж у Північній Америці, рекомендувала своїм членам переглянути стан захисту власних мереж.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!