ГОЛОВНАГАРЯЧІ НОВИНИ«Прохолодна дружба» України та Білорусі

«Прохолодна дружба» України та Білорусі

5 февраля 2020
«Прохолодна дружба» України та Білорусі

На шостому році війни України з Росією сусідня Білорусь дедалі помітніше втрачає статус нейтральної держави у цьому конфлікті та миротворчого майданчика для врегулювання конфлікту на Донбасі. Білорусь, зв’язана союзницькими зобов’язаннями з Росією, втягується у протистояння з Україною, зокрема, у сфері ідеології та пропаганді, у операціях спецслужб, у військових навчаннях. Хоча в національних інтересах Білорусі, політичних та економічних – вибудовування гарних взаємин з Україною, вважають незалежні білоруські експерти.

На поглядах білорусів міцно відбилася російська пропаганда – у Білорусі вільно транслюються російські телеканали та інші ЗМІ. Про це говорить редактор білорусько-українського альманаху «Справа» Наталка Бабина. «Російська пропаганда в Білорусі має великий вплив і справді отруює наш інформаційний простір. Коли йдеться саме про Мінськ, то я б сказала, що тут пропорція 50 на 50: половина людей знаходяться у тенетах цієї пропаганди, а половина є таких, які правильно розуміють ситуацію», – каже Бабина. Альманах «Справа» виник у Білорусі як проект на підтримку білорусько-українських зв’язків після початку подій у Криму та Донбасі, також як громадський комітет солідарності з Україною, гуманітарний маршрут «Білорусь – АТО», рік української літератури в Білорусі та інші. Але цього замало, щоб нейтралізувати вплив Росії та її пропаганду, переконує Бабина.

Ключовою подією, яка підірвала довіру між Мінськом та Києвом, стали спільні російсько-білоруськи військові навчання «Захід-2017», які пройшли на території Білорусі у вересні цього року. Незважаючи на те, що Олександр Лукашенко давав президенту Порошенку особисті гарантії, що з території Білорусі не буде агресії проти України, у Києві до цих навчань поставилися дуже насторожено. Але ані договір ОДКБ, ані договір про Союзну державу Білорусі та Росії не вимагають від Мінська допомагати Москві в її агресивних діях, каже Олександр Алєсін.

«Ми ще не настільки сателіти Росії, Лукашенко свою владу ділити не хоче, він хоче бути президентом хай маленької Білорусі, а не губернатором якогось Північно-Західного краю у складі Росії, тому не в його інтересах, щоб з нашої території робилися якісь дії проти України. Лукашенко не зацікавлений у тому, щоб тут були російські військові бази, він буде усіляко перешкоджати цьому, тим більше створенню плацдарму для нападу на Україну», – говорить експерт.

У погіршенні білорусько-українських взаємин Олександр Алєсін бачить виразний російський слід, в тому числі у справі викрадення з території Білорусі українця Павла Гриба та затримання українського журналіста Павла Шаройка начебто за шпигунство. «Де тільки можливо, Росія буде перешкоджати добрим відносинам Білорусі з Україною, підігріваючи побоювання України, а також вкидаючи тут, в Білорусі, негативну ворожу інформацію, розпалюючи конфлікт на порожньому місці», – переконаний Алєсін.

За метеріалами "Радіо Свобода".

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!