ГОЛОВНАCпецпідрозділу СБУ "Альфа" 30 років

Cпецпідрозділу СБУ "Альфа" 30 років

25 июня 2024

На Рівненщині цей відділ очолює начальник із позивним "Хірург". Для ворога бійці "Альфи" особлива ціль, відтак інтерв'ю лише у балаклаві. 

Наш співрозмовник фактично ровесник "Альфи". У спецпідрозділ потрапив на другий рік його існування, у 1995 році. Від простого офіцера дослужив до начальника спецпідрозіду Рівненщини. За плечима чимало гучних та небезпечних історій. З найсвіжішого - затримання диверсанта на півночі нашої області.

За мирного життя спецпідрозділ "Альфа" в основному веде боротьбу з тероризмом. Та останні 10 років Україна живе в умовах спершу гібридної, а зараз і повномасштабної війни. Спецпризначенці із Рівненщини та усієї України у бойових зіткненнях з 2014 року.

Протягом восьми років бійці "Альфи" виконували завдання у зоні АТО/ООС. З 24 лютого 2022 року форма боротьби змінилася. У перші дні великої війни спецпідризначенці "Альфи" на Рівненщині оберігали північні кордони та стратегічні об'єкти. Моментами ситуація була вкрай напруженою. Коли все стабілізувалося, бійці відправилися на підтримку ЗСУ.

Навчання виявилося надефективним. Пташки керовані бійцями "Альфи" падали на голови окупантам і вдень, і вночі.

Результати "Альфи" вражають. За тиждень з 8 по 14 червня цього року знищено 19 танків, 28 бронемашин, 38 артсистем, 5 засобів ППО, 2 РСЗВ та 218 цистерн з паливно-мастильними матеріалами. Від початку повномасштабного вторгнення втрати ворога від рук "Альфи" ще розючіші. Чого вартує 741 виведений з ладу танк, 8 одиниць авіаційної техніки та 40 одиниць морської техніки. І це далеко не весь список - боротьба триває.

Цьогоріч спецпідрозіду "Альфа" 30 років. Втім усі святкування після перемоги. Зараз у підрозділ активно запрошують бажаючих. "Альфа" збільшує свої лави. Чекають усіх, але перевагу віддають фізично загартованим та психологічно стійким.

За час свого існування спецпідрозід "Альфа" змінювавався та обростав традиціями. Бійці активно опановували нові методи боротьби, навчання триває й досі. Кожен щожня зі зброєю у руках, жертвуючи власним життям наближає день нашої перемоги.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!