ГОЛОВНАБлогиПро релігію
0 RSS-лента RSS-лента

Про релігію

Автор блога: Propovednik
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Про мормонів писав Артур Конан Дойль, але для більшості українців, які про них чули, їх релігія залишається далекою. Втім мормони вже тривалий час проповідують в серці Рівного й за всі ці роки в нашому місті побували вже десятки місіонерів із США та країн Європи.

Сутність вірувань
Мормони або «Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів» – християни, що вірять в Ісуса як Божого сина і Джозефа С
міта як його пророка. Назва віруючих походить від імені Мормона – древнього пророка, який жив на американському континенті в IV ст. н.е. Адепти церкви вірять, що Джозеф Сміт знайшов Книгу Мормона, переписав та опублікував у 1830 році. Біблія, і всі її цінності для мормонів також є священними.

Особливість церкви: наявність іноземних місіонерів
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Місіонери – це представники «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів». В основному, це американці, хоча трапляються представники й з інших країн. Зазвичай приїздить четверо людей на два роки. Місіонери завжди працюють в парах – при цьому, у межах одного церковного приходу не можуть бути лише дівчата.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Під час місії діє «правило двох» – тобто місіонери не можуть покидати свого напарника, навіть аби відійти до сусідньої кімнати (виключення – вбиральня). За словами самих місіонерів, причинами є міркування безпеки, і схожа практика у Христа. «Правило двох» діє навіть якщо ви попросите одного із місіонерів (за відсутності його напарника) пояснити елементарне значення того чи іншого терміну, той відмовиться, і попросить зачекати на свого колегу.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Місіонерів можна одразу вирізнити серед інших прихожан. Особливо чоловіків – вони ЗАВЖДИ вдягають білі сорочки з краватками, іноді під светр. Одяг місіонерів обов’язково прикрашає бейджик з прізвищем та посадою: «Старійшина Дженсен» (звання «старійшина» - виключно для хлопців), «Сестра Аделін» тощо.

Про мормонські церкви та храми
У більшості релігій їх релігійні будівлі можна одразу ідентифікувати – за характерним дизайном, релігійними символами чи іншими атрибутами.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Але у мормонів різниця відчувається вже в самому терміні. Мормонських церков багато, храм в Україні лише один – в Києві. Практична різниця в тому, що хрещення і вінчання відбуваються виключно в храмі. Також у мормонський храм не можна заходити дітям до 8 років. Взагалі до храму можуть заходити виключно обрані. Тобто, навіть членам церкви не всім дозволяється туди ввійти. До нього допускають лише «достойних», за спеціальною перепусткою від єпископа, й лише на обмежений час.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Також відрізняються храми мормонів і зовнішнім виглядом – церква, на перший погляд, виглядає як звичайний будинок. Гостя зустрічає лабіринт із кімнат. Доволі швидко починаєш помічати картини (не ікони) з Ісусом Христом, його Батьком і Джозефом Смітом. Однак, ви не зустрінете в мормонській церкві жодного розп’яття чи зображення Ісуса на хресті. За поясненнями членів церкви, розп’яття символізують мертвого Ісуса, в той час як мормони прославляють Ісуса живого.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Проте не лише вигляд, але й функціонал мормонської церкви є ширшим відносно інших храмів. Окрім звичайних релігійних служб у мормонських храмах проводять музичні репетиції до служб, вивчають англійську мову, проводять співбесіди з потенційними прихожанами, або навіть грають настільний теніс. Основна ж маса членів церкви веде досить активну місійну діяльність, працює на благо церкви і виконує всі доручення священства.
Слід зазначити, що протягом ХХ століття, ісконноамериканська церква виросла та перетворилася на впливову міжнародну організацію.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

За офіційними даними 2000 року, кількість активних місіонерів (що працюють в інших країнах) складала близько 61 тис. чоловік, а кількість членів церкви по всьому світу досягло 11 068 861. Починаючи з 2007 року число парафіян щороку збільшувалося в геометричній прогресії. Церква веде активну діяльність в 162 країнах. Мормонський журнал видається на 50 мовах, а Книга Мормона перекладена на понад 90 мов і видана загальною чисельністю понад 100 млн. екземплярів. Було побудовано 128 храмів у всіх куточках світу, у тому числі і у Києві.
Також, слід зауважити, що мормонів досить часто критикують за можливі зв’язки з масонством. Хто бачив їхні храми зовні чи всередині, не може не про асоціювати їх з архітектурою й оздобленням масонських лож. Не секрет, що й храмові церемонії, розроблені Дж. Смітом, мають багато спільного з масонськими церемоніями посвяти, як текстуально, так й організаційно.
Проте, все це справи давно минулих днів. Що ж зараз являє собою Церква Ісуса Христа Святих останніх днів? Журнал Time Magazine оцінив власність мормонів в 11 млрд. доларів США, а щорічний дохід – в 600 млн. Величезні доходи приносить Мормонська промисловість, банківська, страхова, готельна та інша діяльність. «Церква Ісуса Христа» володіє акціями мереж супермаркетів, газет (зокрема, «Лос-Анджелес Таймс») й цукровою імперією. Їй належить велика частина території штату Юта (у тому числі й багато нерухомості), більша половина території на Гаваях, готельна мережа «Маріотт». Мормони є найбльшими інвесторами грального бізнесу в Лас-Вегасі.
Навіщо ж прийшли мормони в Україну? Офіційно, Київський Український храм є 134-м діючим храмом у світі, й 11-м в Європі. Раніше гідні члени церкви повинні були їздити для здійснення обрядів в найближчі храми в Франкфурт, Фрайберг (Німеччина), Гельсінкі, Берн та Копенгаген.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

Тепер мормони з України й ще дев’ять сусідніх країн зможуть відвідати село Софіївська Борщагівка, що під Києвом, і отримати всю необхідну благодать. Крім того, наявність власного «найбільшого на Європейському континенту» 42-х метрового храму, звісно залучить нових активних членів до церкви. А нові, молоді й слухняні члени цій церкві ой як потрібні.
Чим же ще, крім активної бізнесової та фінансової та емісійної діяльності займаються мормони. Кажуть, що вони дуже активно проникають в органи влади (особливо місцеві). ЗМІ повідомляли, що за останні роки американські мормонські місіонери неодноразово були затримані на територіях закритих російських військових об’єктів. Розповідають, що на початку 90-х років становленню мормонських організацій в пост-радянських країнах активно допомагали працівники посольства США. Відомо, що мормони подорожують по всьому світу й активно копіюють на цифрові носії архіви й метричні книги. Ці відомості пересилаються до штаб квартири у Солт-Лейк-Сіті, де вони зберігаються у спеціальному сховищі.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

В Україну ж перші місіонерські групи із Сполучених Штатів прибули у далекому 1990 році, а у 1991 провідні «апостоли» Церкви на Володимирській гірці, у підніжжя пам’ятника князю Володимиру у Києві «освятили землю України» для створення «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів».
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»

З 1992 року мормони стали активно працювати з архівами України, фільмуючи усі можливі архівні документи.
У липні 1993 р. в Україні було організована друга місія зі штаб-квартирою в Донецьку. 30 липня 1996 було офіційно зареєстровано Релігійне Управління «Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів» в Україні.
У серпні 2010 року під Києвом відбулось освячення Київського Українського Храму. Чим будуть займатися мормони в Україні в подальшому, який бізнес вести, в які органи влади проникати, скільки зберуть «рядових» активістів, і хто з впливових людей будуть вхожі до їхнього храму – покаже час. Як час й покаже: наскільки здоровим виявиться українське суспільство, щоб відрізнити церкву від секти, християнство від використання імені Христа, віру від бізнесу, й істинне від помилкового.
«Мормони. Хто такі та навіщо прийшли?»
Propovednik 0 3528 Нет комментариев
Страницы: Первая Предыдущая 1 2 3 4