ГОЛОВНАБлогиДля роздумів
0 RSS-лента RSS-лента

Для роздумів

Автор блога: Marta
Як розпізнати фейкову громаду
Фейкова "територіальна громада" → Становить групу людей, інколи кілька осіб, які іменують себе "територіальною громадою" села, селища, міста → Природнє існування територіальної громади не визнається. Проводяться процедури начебто зі створення "тергромади" через голосування на зібранні групи людей, її реєстрації як юридичної особи публічного права чи громадської організації, підписання кількома людьми договору про заснування громади тощо → Формує паралельні до органів місцевого самоврядування структури на зібранні людей, які самоназиваються "тергромадою".
Законодавством України такі структури не передбачені. Це може бути: "уповноважений територіальної громади", "комітет громадських представників", ін. На зібраннях для обгрунтування кворуму можуть демонструватись зібрані заздалегідь підписи жителів → Позиціонують, що група людей на зібранні може прийняти обов'язкове для громади рішення, скасувати рішення органу місцевого самоврядування, забрати собі у володіння землі, інші природні ресурси, комунальне майно тощо → "Статут" приймається на зібранні та виводить "територіальну громаду" за межі правового поля Української держави → Можуть видавати особі інший основний
документ – паспорт людини або посвідчення людини → Спонукають своїх членів не сплачувати податки, переходити на непередбачену Законом форму «народного підприємця», не виконувати військовий
обов'язок, видають свої номерні знаки та імітують інші реєстраційні дії держави, тощо.
Слід не змішувати два процеси — створення спроможних громад відповідно до Закону "Про добровільне об'єднання громад" і фейкові громади. Легітимним є те, що створене відповідно до законів України. "Тергромада" створена приватними особами апріорі не може бути суб'єктом публічного права.
Коли вам приносять щось у гарній обгортці і говорять про вирішення складних питань легкими шляхами, будь ласка, думайте.
Будь-який публічний процес має відбуватися відповідно до правил і норм, які встановлені державою.
Люди, які купились на "народного підприємця" чи іншу аферу опиняються поза законом. Людина не сплачує податки, набігає пеня, адміністративна відповідальність, яка із затягуванням переходить у кримінальну відповідальність. Все це обліковується емісарами, які у потрібний момент скажуть "або штрумуй адміністрацію, або інформація про тебе попаде в українські каральні органи". Все починається нібито із забавки, але ця забавка, виявляється, дуже серйозна річ. Якщо ми не реагуємо, коли з'являються двоє емісарів, які приїжджають у село і починають там колотити ситуацію, через деякий час на їхню аферу купляться ще 10-20 людей. І вже треба працювати з тим, щоб нейтралізувати не двох, а двадцять двох. А післязавтра з дві тисячі. І тоді це вже неможливо зупинити, це ми проходили на Донбасі.
Вплив ззовні є сильним і гнучким, він буде постійно змінювати форми. Ми бачили, як за останні роки ідеологема цих фейкових громад змінювалася. Якщо ми нейтралізуємо одну технології і розслабимося, завтра буде інша технологія. Тому слід бути обачними щоб не опинитися в афері, яка потягне за собою тяжкі наслідки.
Як розпізнати фейкову громаду