ГОЛОВНА22 червня 1941 року: хто перший нападе?

22 червня 1941 року: хто перший нападе?

25 июня 2021
22 червня 1941 року: хто перший нападе?

Доволі добре відомо, до чого готувався Адольф Гітлер, очільник Німеччини. Невдовзі після переговорів із главою радянського уряду Молотовим, Гітлер віддав наказ підготувати план нападу на СРСР. І в принципі більш-менш відомо, як цей план готувався та як дійшло до цього нападу 22 червня 1941 року.

Набагато менше відомо, до чого в цей час готувався радянський очільник Йосиф Сталін? Очевидно, він теж був не в захваті від результатів берлінських переговорів Молотова і Гітлера. Очевидно, у нього теж були якісь плани. А що про них відомо? – Якщо говорити про плани Німеччини, то все правильно ви сказали. Єдине уточнив би, що, скоріш за все, Німеччина почала готуватися до можливого конфлікту з СРСР ще на початку 1940 року, коли СРСР своїми діями довів, що не надто збирається дотримуватися тих таємних домовленостей, які були між Німеччиною та СРСР.

Що стосується СРСР, то бачимо цілу низку наступальних кампаній з осені 1939-го по літо 1940 року: окупація й анексія Західної України та Західної Білорусі, війна проти Фінляндії, окупація та анексія Північної Буковини й Бессарабії… Якщо говорити про 1941 рік, то тут не можна оминути те, що відбулося у Москві в грудні-січні 1940-1941 років – це ​командно-штабна гра, яка показала розуміння майбутніх подій серед вищого військово-політичного керівництва СРСР. Там розглядали дві основні секції. Перша – оборонна операція, яка проводилася фактично за калькою плану «Барбаросса». І тут виникає питання: в Кремлі знали вже на момент проведення гри зміст цього плану чи ні?.. Тут ще треба чекати відкриття архівів. І друга найцікавіша фаза – проведення стратегічно-наступальної операції, за яку відповідав Георгій Жуков.

Виходячи з матеріалів цієї командно-штабної гри, які були опубліковані в 1994 році, а також аналізуючи матеріали травня 1941 року, серед яких основним є «Стратегічний план прикриття» від 15 травня – можемо дійти такого висновку: СРСР готувався до того, щоб у разі можливого нападу відразу перенести бойові дії на чужу територію.

Позаминулого року план від 15 травня був дуже добре розібраний в одному американському журналі, який спеціалізується на історії Другої світової війни. І експертами цього журналу він оцінений як цілком реальний до виконання. За цим планом, СРСР, зупинивши наступ ворога, мав, використовуючи зосередження своїх військ на так званому «львівському балконі», завдати удар у напрямку Люблін, Краків і далі на Берлін, таким чином відсікаючи від основної Німеччини територію окупованої Польщі та Східну Пруссію.

Історія повторюється, РФ як і СРСР ніколи не дотримується домовленостей ...

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!