ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУЗвільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

Звільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

18 декабря 2020
Звільняються з органів. Лукашенко втрачає лояльність силовиків

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко втрачає лояльність спецслужб, що може привести до краху його режиму, пише американське видання Foreign Policy.

Автори статті вважають, що в білоруських спецслужбах з'являються ознаки того, що режим Лукашенка незабаром буде повалено. Зокрема, відтік кадрів з МВС Білорусі та інших силових структур почався ще до президентських виборів 9 серпня і триває досі.

«Дезертирство у лавах міліції і спецслужб може змінити хід подій. Якщо ті, кому Лукашенко наказує застосовувати жорсткі заходи до протестувальників, зрозуміють, що ці накази хибні, і припинять їх виконувати, то режим впаде, як картковий будиночок. І зараз є ознаки того, що саме це і відбувається», - зазначає видання.

Foreign Policy з посиланням на дані The International Strategic Action Network for Security пише, що в кінці серпня до Головного управління кадрами МВС Білорусі надійшло понад 300 заяв про відставку. Станом на 1 листопада з мінського ГУВС звільнилися 18% співробітників, з Центрального РВВС - 29%. Частина колишніх силовиків отримує фінансову підтримку з коштів, зібраних білоруською опозицією.

Частина ексспівробітників МВС, прикордонних військ, прокуратури і КДБ створили організацію By_Pol (Білоруська міліція), яка підтримує протестувальників і бореться з жорстокістю силовиків. До By_Pol приєдналися медики - вони допомагають збирати докази тортур учасників протестів.

Foreign Policy наголошує, що, якщо не буде кому виконувати злочинні накази Лукашенка, він не зможе втримати владу без втручання Росії, тож білоруська опозиція має зосередитися на тому, щоб залучити якомога більше силовиків до By_Pol - наприклад, надаючи їм фінансову допомогу або обіцяючи гарантії безпеки в обмін на свідчення проти злочинців.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
РФ фактично скасувала моніторинг санкцій ООН проти Північної Кореї, зазначив міністр закордонних справ України.
Президент України мав розмову зі спікером Палати представників Сполучених Штатів Америки Майком Джонсоном, зустрівся з головою Національних зборів Франції й делегацією Європарламенту.
Росіяни випустили чотири керовані авіаснаряди УМПБ Д-30СН по житловій забудові, через що загинула жінка 1958 року народження.
Варшава і Київ після сьогоднішньої зустрічі близькі до знаходження рішення відносно розблокування кордону.
Український лідер і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері.
Ratel Deminer - мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Він працює дистанційно, а отже зберігає життя військових.
Пригадаємо всі сильні сторони флагманського кросовера Renault Koleos, який саме зараз можна придбати з максимальною вигодою.
Реальний ВВП України за підсумками 2023 року збільшився на 5,3%, порівняно із 2022 роком, коли економіка впала на 28,8%.
Збір інформації, верифікація даних, реалізація пошукових заходів ускладнюються через непередбачувану ситуацію на лінії фронту, масовані атаки на мирні міста, міграцію людей і тимчасову окупацію територій
У Рівному проводять службову перевірку начальника ТЦК через опубліковане у мережі відео, де він на робочому місці цілується з колегами.
Сили оборони за добу відбили атаки окупантів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському, Оріхівському і Херсонському напрямках.
Найбільші ТЕС компанії отримали найзначніших ушкоджень за весь час повномасштабного вторгнення Росії.
У Німеччині в аварії з двоповерховим автобусом Flixbus, імовірно, загинула українка. Ще двоє постраждали.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.