ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУкраїнський День Європи

Український День Європи

9 мая 2023
Український День Європи

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який встановлює нове свято – День Європи. Україна відзначатиме цей день разом з усіма європейцями 9 травня. Саме у цей день у далекому вже 1950 році Роберт Шуман, один з «батьків-фундаторів» європейської інтеграції, оприлюднив «Декларацію Шумана», яка містила ідеї створення спільноти європейських країн, на той момент об’єднавши виробників вугілля та сталі. Цей день є міжнародним, має свою історію та свої традиції. В Україні й раніше проводилися заходи з нагоди Дня Європи, проте не 9 травня, а в інші травневі дні, і організатором та ініціатором, як правило, виступало Представництво Європейського Союзу в Україні та посольства країн-членів ЄС. З цього року ми більше не поряд, а разом з усіма європейцями, а значення та зміст нової дати і насправді історичного указу Президента виходить далеко за рамки календаря офіційних подій.

 

Про те, як Україну сьогодні привітали в Єврокомісії та Європарламенті, чому цей день став саме українським Днем Європи, і як його святкували в окремих країнах, читайте в огляді кореспондентів Укрінформу.

 

У День Європи біля будівлі Єврокомісії у Брюсселі поруч із прапорами ЄС підняли стяг України. «Сьогодні ми піднімаємо український прапор у серці Європи. Відзначаючи День Європи, ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку і солідарність із Україною та її народом. Ми підтримуватимемо український народ стільки, скільки буде потрібно», – йдеться у дописі ЄК.

 

А президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн спеціально прибула до Києва та наголосила, що Україна є частиною єдиної європейської родини. «Добре знову бути в Києві, де цінності, які є важливими для нас, захищаються щодня. Тож це дуже належне місце, щоб святкувати День Європи саме тут. Я вітаю рішення Президента Зеленського відзначати День Європи 9 травня також тут, в Україні», – підкреслила вона.

 

Важливим є й те, що цього року Україна сподівається розпочати переговори про членство в ЄС, тому йдеться не лише про спільне свято, але й про велику роботу, щоби Україна зайняла належне їй місце в єдиній європейській сім’ї як повноправний член. І тому заява Президента Зеленського під час спільного брифінгу з фон дер Ляєн прозвучала цілком конкретно і впевнено: "Уже давно настав час, щоб прибрати штучну політичну невизначеність у відносинах між Україною та Євросоюзом. Настав час для позитивного рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Євросоюзі. Наші цінності – безпека. Наш добробут – мир на континенті. Усе це може реалізуватися для Європи на 100% лише разом з Україною", – сказав Зеленський.

 

Конкретним змістом відзначалися й переговори Урсули фон дер Ляєн з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Прем’єр-міністр розцінив візит як потужний сигнал підтримки євроінтеграційних прагнень України та чіткою ознакою продовження подальшої плідної співпраці. Імплементація семи рекомендації ЄС, робота Міжвідомчої координаційної платформи донорів, надання допомоги та підтримки Україні, а також інші важливі питання практичної взаємодії були в порядку денному. Підбиваючи підсумки, Денис Шмигаль зазначив: «Наближаємо реалізацію нашої амбітної мети – набуття повноправного членства України в ЄС».

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Участь Нідерландів у програмі вже була продовжена у 2021 році. Зараз це рішення прийнято повторно, оскільки російська загроза з тих пір ще більше зросла.
Міноборони РФ оголосило, що Генштаб РФ за дорученням Путіна найближчим часом проведе навчання "з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань".
В останні роки РФ затримала кілька громадян США, намагаючись звинуватити їх у різних злочинах, частину з них відпустили.
Хакерські атаки виявили останніми днями, офіційні особи працюють над тим, щоб зрозуміти масштаб.
Кандидат від Республіканської партії був оштрафований на 10 тисяч доларів США - 1000 доларів США за порушення - що є максимальним фінансовим штрафом, дозволеним законодавством штату Нью-Йорк.
Церква має любити й грішників, які навіть чинять інколи зло. Адже церковнослужителі повинні їх наставляти та напоумляти, сказав митрополит.
Рішення російської влади припинити використання Кримського мосту для поповнення запасів російських сил припало на різке зростання вантажних перевезень через Тамань у Ростовській області.
Молода жінка працювала у мелітопольському соцфонді, виконуючи розпорядження місцевих гауляйтерів.
Німецький канцлер підтримав попередню пропозицію ЄС використовувати виплати відсотків за російськими активами для підтримки захисту України.
Пулітцерівська премія є однією з найпрестижніших нагород у галузі журналістики в США. Нагороди вручаються з 1917 року.
Російські війська щодннно обстрілюють українську громаду з усього наявного озброєння. Місто практично зруйноване.
Сполучені Штати визнають Володимира Путіна президентом Росії, але на "інавгурації" представників країни не буде.
За оцінками експертів, нафтогазовому сектору Росії цього року не вистачає близько 40 тисяч працівників
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.