ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУкраїна з 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю

Україна з 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю

26 мая 2021
Україна з 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю

Таке рішення ухвалили на позачерговому засіданні уряду, повідомляє прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зайнятися цим питанням доручили Міністерству інфраструктури, Державіаслужбі та «Украероруху». У Раді нацбезпеки й оборони заявляли, що всі рейси направлятимуть в обхід повітряного простору Білорусі.

Крім того, Держприкордонслужбі доручили припинити оформлення пасажирів, які прямують з Білорусі або в Білорусь у митних пунктах аеропортів.

Так український уряд відреагував на примусову посадку у Мінську літака Ryanair, у якому перебував опозиціонер Роман Протасевич.

Литва першою заборонила авіасполучення з Білоруссю. А Велика Британія заборонила білоруській авіакомпанії літати до них.

Лідери країн-членів ЄС вирішили заборонити прольоти літаків із країн ЄС над Білоруссю й припинити авіасполучення білоруських авіакомпаній із територією Євросоюзу. Це рішення має ухвалити ще Рада Євросоюзу.

Французьке видання Le Figaro з посиланням на дані Eurocontrol пише, що щотижня через повітряний простір Білорусі пролітають майже 2000 літаків.

Що передувало?

23 травня в Мінську затримали білоруського опозиціонера й співзасновника опозиційних білоруських Telegram-каналів Романа Протасевича. Він перебував на літаку Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса, але під час прольоту над територією Білорусі тамтешні диспетчери повідомили про ймовірне мінування борту.

Літак у супроводі винищувача сів в аеропорту Мінська. Там під час повторного огляду пасажирів затримали Протасевича, а також його дівчину, громадянку Росії Софію Сапегу.

Посадку літака й затримання Протасевича засудили європейські політики, США й Україна.

У мережі також з'явилося відео з опозиціонером після його затримання. Він говорить, що перебуває в слідчому ізоляторі №1 міста Мінська, і немає проблем зі здоров'ям. У ролику видно садна на обличчі чоловіка.

Яблонський повідомив, що ймовірно, цю операцію спецслужби Білорусі здійснили спільно із спецслужбами Росії.

“Співпраця Білорусі й Росії у такого роду діях вже помітна тривалий час. У зв’язку з цим те, що там відбувається, не може залишатися без наслідків для іншого співучасника (Росії – ред.)”, – констатував заступник глави МЗС Польщі.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Протикорабельну міну штормом викинуло на берег, після чого вона вибухнула. Постраждалих немає.
Протягом останнього тижня експерти Агентства щодня чули вибухи на різних відстанях від станції. Кілька разів звуки долинали з близької відстані, ймовірно, від артилерійських пострілів, що виходили з території станції.
У Львівській та Івано-Франківській областях - загроза ударних БпЛА. У Київській, Сумській, Чернігівській, Полтавській та Черкаській областях - ракетна небезпека.
Російські військові цієї ночі завдали ударів по об'єктах критичної інфраструктури Дніпропетровської області.
Дипломатичне представництво Казахстану закликало своїх громадян виїхати з Одеської та Харківської областей.
Якщо виліт бойовий, то ракети в повітряному просторі України слід очікувати починаючи з 03:40.
У частині Кам’янського та частині Кривого Рогу після вибухів зникло світло. Вибухи чули також у Дніпрі.
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалася організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС.
Українців попередили про дуже високий рівень небезпеки через загрозу ракетних ударів з півдня.
Частина БПЛА збивається, але залітають нові. Тривога оголошена на більшій частині України.
Republic of Gamers (ROG) ‒ це бренд компанії ASUS, який випускає високоякісні ноутбуки для геймерів, що відрізняються своєю потужністю та витонченим дизайном.
Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг законодавства в аграрній політиці й транспорті.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник, повідомляють у ІІІ окремій штурмовій бригаді.