ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУкраїна і Польща обговорили двосторонню співпрацю

Україна і Польща обговорили двосторонню співпрацю

24 мая 2021
Україна і Польща обговорили двосторонню співпрацю

У Посольстві України в Польщі відбулася зустріч заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара з Головою Об’єднання українців у Польщі Мирославом Скіркою.

Сторони обговорили питання реалізації спільних планів і проєктів щодо поглиблення українсько-польської співпраці та підтримки української громади в Республіці Польща.

Зауважується, що окрему увагу співрозмовники приділили питанням освіти української національної меншини в Польщі.

Довідково:

Українці у Польщі – автохтонне (корінне) населення, яке до проведення переселень 1944-1945 років та операції “Вісла” (1947 рік), переважно, компактно проживало на південно-східних теренах Польщі.

Згідно з останнім загальним переписом населення, проведеним у 2011 р. в Республіці Польща, кількість автохтонних українців налічує понад 49 тис. осіб. Лемками визнали себе 10 тис. осіб.

Переважна більшість етнічних українців проживає у північних і західних регіонах країни. У Вармінсько-Мазурському воєводстві з центром у м.Ольштин проживає найбільша кількість - понад 12 тисяч осіб. У Західно-Поморському (м. Щецін) – 3 703 ос., Підкарпатському (м. Жешув) – 2 984 ос., Поморському (м. Гданськ) – 2 831 ос., Нижньосілезькому (м. Вроцлав) – понад 1 422 ос., Підляському (м. Бялисток) – 1 366 ос., Мазовецькому   (м. Варшава) – 579 ос., Малопольському (м. Краків) – 472 ос., Люблінському (м. Люблін) – 389 ос.

Організації української меншини у Польщі:

  • Об’єднання українців у Польщі
  • Союз українців Підляшшя
  • Об’єднання лемків
  • Українське товариство
  • Товариство «Підляський науковий інститут»
  • Українське історичне товариство
  • Організація української молоді «ПЛАСТ»
  • Українські громадські організації у Польщі :
  • Фундація Духовної культури пограниччя
  • Фонд «Наш вибір»
  • Фонд «Український центр освіти»
  • Фонд «Український інформаційний центр»
  • Фонд «Євромайдан-Варшава»
  • Фонд «Просвіта»
  • Фонд "Україна"
  • Фонд "Зустріч"
  • Українські медіа у Польщі:
  • Наше слово
  • Простір
  • Наш вибір
  • Український альманах
  • Над Бугом і Нарвою
  • Теленовини на TVP-3

Культурне життя української національної меншини в основному базується на діяльності українських громадських організацій, частини художніх колективів та співорганізації культурних заходів самоврядними органами або за сприяння дипломатичної та консульських установ України в РП. Кошти на задоволення потреб національних меншин, у т.ч. і української, виділяються з бюджету Міністерства внутрішніх справ і адміністрації РП, інших державних і самоврядних установ за грантовим принципом.

Фінансова підтримка надається також Посольством України в Республіці Польща. Кошти спрямовуються на фінансування, зокрема, щорічних фестивалів «Лемківська ватра», «Підляська осінь», підтримку інтернет-ресурсів та суботніх шкіл, впорядкування місць української пам'яті на території Польщі тощо.

У Варшаві діє «Український дім», яким опікується громадська організація - Фонд «Наш вибір».

У листопаді 2006 року створено Координаційну раду української меншини при Посольстві України в Республіці Польща.

Українці інтегровані в суспільно-політичне життя Польщі. Вони широко представлені в усіх сферах соціальної діяльності - в науці, політиці, освіті, державних органах управління, тощо.

На сьогодні, багато українців є відомими у Польщі політиками, бізнесменами, професорами престижних університетів у різних галузях знань, художниками, лікарями, інженерами тощо. Серед них - публіцист Мирослав Чех та професор Володимир Мокрий у дев’яності роки ХХ століття були депутатами польського парламенту. До складу Урядової комісії у справах національних меншин входять Голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима та Голова Українського товариства Григорій Купріянович, який з червня 2018 р. є Співголовою згаданої Комісії. До жовтня 2015 р.  Головою комісії національних та етнічних меншин Сейму РП був М.Сич. Нині він - Віце-маршалек Вармінсько-Мазурського воєводства. 

УКРАЇНСЬКА ОСВІТА У ПОЛЬЩІ

Правовий статус української мови в Польщі

Українська мова відповідно до Закону “Про національні та етнічні меншини, та про регіональну мову від 06.01.2005” (зі змінами та доповненнями) має статус мови національної меншини. Відповідно до інтерпретації Міністерства національної освіти Республіки Польща, у її системі освіти право на такий тип навчання мають виключно представники української національної меншини - громадяни Польщі українського походження. Питання польського громадянства у цьому випадку є ключовим - діти з України, які його не мають (або хоча б один з батьків неповнолітньої особи не є громадянином РП) не мають статусу меншини, а відтак і права за державний кошт вивчати українську мову в державних закладах шкільної освіти. Оскільки законодавство не містить норми прямої заборони, на практиці ситуація залежить від позиції місцевої влади та дирекції окремих шкіл.

Українську мову, як мову національної меншини, у Польщі вивчають у п’яти школах з українською мовою навчання та у близько ста пунктах і групах навчання української меншини.

Відповідно до Положення про організацію навчально-виховного процесу загальноосвітнього навчального закладу I-III ступенів "Міжнародна українська школа", головними завданнями МУШ є:

  • забезпечення реалізації  права  громадян  на  повну  загальну  середню освіту;
  • забезпечення можливості  для  громадян  України,  що  виявили бажання  навчатися,  здобувати  якісну початкову,  базову чи повну загальну середню  освіту  відповідно   до   особистісних   потреб, індивідуальних здібностей,  стану  здоров'я,  нахилів,  талантів з використанням нових інформаційно-комунікаційних технологій;
  • надання консультацій,  методичної  допомоги  та  рекомендацій вчителям,  що навчають учнів -  громадян  України,  які  тимчасово перебувають за кордоном;
  • координація діяльності  навчальних  закладів,  де  вивчається українська  мова  або  здійснюється навчання українською мовою,  а також організація їх інформаційно-методичного, консультативно-аналітичного супроводу;
  • організація та проведення тематичного,  семестрового контролю знань,  річного  оцінювання  та  державної  підсумкової  атестації екстернів МУШ - учнів навчальних закладів на територіях  країн  їх тимчасового перебування;
  • надання методично-інформаційної допомоги навчальним закладам, у яких вивчають мову, традиції, звичаї та культуру України.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
РФ фактично скасувала моніторинг санкцій ООН проти Північної Кореї, зазначив міністр закордонних справ України.
Президент України мав розмову зі спікером Палати представників Сполучених Штатів Америки Майком Джонсоном, зустрівся з головою Національних зборів Франції й делегацією Європарламенту.
Росіяни випустили чотири керовані авіаснаряди УМПБ Д-30СН по житловій забудові, через що загинула жінка 1958 року народження.
Варшава і Київ після сьогоднішньої зустрічі близькі до знаходження рішення відносно розблокування кордону.
Український лідер і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері.
Ratel Deminer - мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Він працює дистанційно, а отже зберігає життя військових.
Пригадаємо всі сильні сторони флагманського кросовера Renault Koleos, який саме зараз можна придбати з максимальною вигодою.
Реальний ВВП України за підсумками 2023 року збільшився на 5,3%, порівняно із 2022 роком, коли економіка впала на 28,8%.
Збір інформації, верифікація даних, реалізація пошукових заходів ускладнюються через непередбачувану ситуацію на лінії фронту, масовані атаки на мирні міста, міграцію людей і тимчасову окупацію територій
У Рівному проводять службову перевірку начальника ТЦК через опубліковане у мережі відео, де він на робочому місці цілується з колегами.
Сили оборони за добу відбили атаки окупантів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Новопавлівському, Оріхівському і Херсонському напрямках.
Найбільші ТЕС компанії отримали найзначніших ушкоджень за весь час повномасштабного вторгнення Росії.
У Німеччині в аварії з двоповерховим автобусом Flixbus, імовірно, загинула українка. Ще двоє постраждали.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.