ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУ Польщі до 100-річчя Варшавської битви відкрили пам'ятник з Петлюрою

У Польщі до 100-річчя Варшавської битви відкрили пам'ятник з Петлюрою

10 ноября 2020
У Польщі до 100-річчя Варшавської битви відкрили пам'ятник з Петлюрою

Монумент називається "Перед Варшавською битвою" („Przed Bitwą Warszawską"). Він зображає лідера Польщі маршала Юзефа Пілсудського. Поряд з ним угорський прем’єр Пал Телекі, тодішній військовий радник польської армії Шарль де Голль та голова Директорії УНР Симон Петлюра. Пам'ятник символізує підтримку цих країн під час польсько-радянської війни 1920 року.

Заступник прем'єр-міністра культури, національної спадщини та спорту Пьотр Глінський на церемонії відкриття зазначив, що це монумент "міжособистісній та міжнаціональній солідарності" тих, хто допоміг захистити Польщу та Європу від більшовиків.

"Пам’ятник нагадує також про польсько-український союз того часу, завдяки якому близько 20 тисяч українських вояків билися в одних лавах з поляками", - йдеться у повідомленні.Пам’ятник створили зусиллями соціальної ініціативи Stowarzyszenie Skierniewice 2019-2020 (Асоціація Скерневіце) у співпраці з польським міністерством культури та міською владою. Авторкою проєкту є Кароль Бадина з краківської академії мистецтв.

Місто Скерневіце обрали через його роль у подіях 2020 року, адже саме туди прибув перший потяг з військовою допомогою від Угорщини.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
У пустелі відтворено десять вулиць, а також перехрестя та центральні площі. У центрі - адміністрація президента Тайваню.
Виконавиця на початку повномасштабної війни усиновила дівчат. Їх звуть Софія та Мішель. Вони рідні сестри.
Загалом 93 людини були госпіталізовані після вживання цих добавок, заявили у Міністерстві охорони здоров'я Японії.
Вогонь спалахнув на даху 33-поверхової будівлі та поширився на декілька поверхів нижче.
Фінансування складається з гарантії уряду Японії обсягом 984 млн доларів та гарантії Великої Британії на 516 млн доларів.
Нині вже звільнений з посади Марко Шевченко працював на посаді з 2020 року. Ім'я його наступника поки що невідоме.
Про весілля Олена поки не задумується, адже вважає це не на часі. Коханий зірки працює автодорожником.
Головний тренер юнацької команди Дмитро Михайленко розповів про важку адаптацію Крістіана Шевченка.
Під час візиту відбудеться зустріч Ердогана з президентом США Джо Байденом, який вперше прийматиме свого турецького колегу у Білому домі.
Подолати амуніційну кризу допомогло в тому числі власне виробництво дронів, які почали масово застосовуватися на фронті.
Воїни підрозділу Shadow, які знищили ворожу техніку, зазначили, що окупанти якраз ховалися за танком.
Україна вийшла майже на довоєнні обсяги експорту з портів Великої Одеси, а також запровадила значно ефективніший логістичний шлях без участі Росії.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Виробництво збільшилося на 65,3% в порівнянні з попереднім роком, що є найбільшим зростанням з кінця 2009 року.