ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУУ Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

У Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

13 апреля 2021
У Кракові зняли документальний фільм про російську агресію в Україні — «І прийшла до нас війна»

8 квітня на каналі краківського Фонду «Добра Воля» у ютуб відбулася прем'єра польського документального фільму про російську агресію в Україні «І прийшла до нас війна». 34-хвилинна стрічка розповідає про перші роки призабутої світом війни. Вона знята на основі біографічних інтерв'ю усної історії, з використанням справжніх відеозаписів і фотографій з лінії фронту. З одного боку — це історія трьох вдів, яким війна забрала чоловіка і батька дітей, з іншого — погляд на російсько-українську війну її учасника — воїна.

Фільм зняв польський документаліст Кшиштоф Кшижановський (він є автором сценарію та монтажу) у кіно-агентстві «HAF», а ініціювала і зреалізувала цей проєкт наша співрозмовниця — голова Фонду «Добра Воля» (Fundacja "Dobra Wola") і антрополиня Ягейлонського університету Аліна Добошевська. Вона — авторка кільканадцяти проєктів усної історії в різних країнах Європи, у тому числі і в Україні. В нашому ефірі Аліна Добошевська розповідає про те чому, для кого і як цей фільм був створений.

А починаємо — із звукових кадрів стрічки «І прийшла до нас війна» з її головними персонажами. Ними є вдови загиблих воїнів із Житомира Наталя Євпак, Світлана Ходоровськa, Альона Залізко, і доброволець-солдат 8-ого окремого полку спеціального призначення Андрій Сидоренко позивний «Монета».

Стрижень фільму — усні історії вдів бійців і ветерана війни — це своєрідне двоголосся двох світів, форма непрямого діалогування тих, хто поза фронтом і кому вона в одну мить війна змінила все життя, і того, хто був її учасником, бачив її різні обличчя і хто, можливо, думає так само, як думали ті, які з неї не повернулись.

За словами режисера Кшиштофа Кшижановського, два роки роботи над фільмом про цю війну була для нього травматичним досвідом. За словами Аліни Добошевської, цю стрічку робили за покликом серця.

З дня прем'єри фільм — у польській і українській версіях — у вільному доступі на Youtube-каналі Фонду «Добра Воля».

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
У частині Запоріжжя зникло світло, повідомляють соцмережі. Більшість ракет рухаються в напрямку західних областей.
Засідання можуть відбутися не раніше другої половини липня або навіть у серпні, що можна вважати перемогою Трампа.
Ракети з Чорного моря та з території Росії зайшли в повітряний простір України. Також у кількох областях фіксуються БПЛА.
У ByteDance заявляють, що це рішення порушує свободу слова, а також не є можливим ні комерційно, ні технологічно, ні юридично.
На Полтавщині та у Харкові чули вибухи. Повітряна тривога через рух БПЛА оголошена у Києві та більшості областей України.
Крилаті ракети, які за попередніми даними, випустили стратегічні бомбардувальники, можуть бути в небі України менш, ніж за годину. Також триває повітряна тривога через БПЛА.
В Державному департаменті заявили, що це свідчить лише про аморальність режиму російського диктатора.
Після зустрічі із Байденом румунський лідер заявив, що готовий до обговорення передачі Києву системи ППО, але хоче побачити, що Румунія отримає натомість.
Під час зустрічі обговорювався проєкт звіту Міжнародної робочої групи, який містить детальне обґрунтування та конкретні пропозиції щодо майбутнього членства України в НАТО, забезпечення сталого миру та стримування країни-агресора.
Alyona Alyonaі Jerry Heil за підсумками голосування вийшли у фінал пісенного конкурсу. Співаки з п'яти країн не пройшли відбір.
Якщо виліт бойовий, ракети можуть бути в повітряному просторі України з четвертої по п'яту ранку. Також окупанти вивели у море підводний човен-носій Калібрів.
Окупанти визнають "приліт" по нафтобазі і пишуть, що українські військові застосували ракети ATACMS.
Співачки змагаються за право представляти Україну в фіналі пісенного конкурсу. Результати стануть відомо невдовзі після завершення півфіналу.
Голова держави повідомив, що він провів відповідні переговори з прем'єр-міністром Кабо-Верде Уліссешем Коррея і Сілвою.