ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУСпівпраця як запорука збереження національної ідентичності українців

Співпраця як запорука збереження національної ідентичності українців

5 февраля 2021
Співпраця як запорука збереження національної ідентичності українців

Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський відвідав 1 лютого з робочою поїздкою місто Лігниця Нижньосілезького воєводства. Він зустрівся з президентом міста Тадеушом Кшаковським та відвідав Комплекс загальноосвітніх шкіл №4 у м. Лігниця ім. Богдана — Ігора Антонича, де поспілкувався з його дирекцією і педагогами, а також представниками місцевої української громади, повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт генерального консульства України в Кракові.

Як зазначається, основною метою поїздки у регіон було вивчення актуального стану та проблематики забезпечення культурно-освітніх потреб українців, які проживають у Лігниці, та пошуку шляхів взаємодії для вирішення найбільш нагальних для них питань.

У бесіді з президентом Кшаковським також взяли участь заступниця очільника міста Я.Зєнкєвіч, керівники окремих структурних підрозділів Лігницької міськради і голова гуртка Об’єднання українців у Польщі (ОУП) у Лігниці Ю.Павлище.

У ході зустрічі розглядались різні аспекти взаємовигідного українсько-польського співробітництва на рівні органів місцевого самоврядування (у тому числі організації стажувань для представників новостворених, в рамках реформи децентралізації в Україні, об’єднаних територіальних громад), актуального стану партнерських взаємин Лігниці з містом Дрогобич Львівської області, основних тенденцій трудової міграції у складних та непередбачуваних реаліях світової пандемії COVID-19 (зокрема, належного забезпечення прав численної у регіоні групи українських трудових мігрантів і членів їхніх сімей), перспективних напрямків взаємодії сторін у гуманітарній сфері, зокрема в галузі освіти.

Завдяки директорці Комплексу загальноосвітніх шкіл №4 у  м.Лігниця ім. Богдана Ігора Антонича А.Гаврильчак-Маланьчак та голові гуртка ОУП у Лігниці Ю.Павлище в учбовому закладі відбувся конструктивний обмін думками щодо нових викликів у галузі освіти (зокрема й особливостей дистанційного навчання, потреб у забезпеченні підручниками, проблематики отримання державних субвенцій для вивчення української мови), а також реалізації комплексу завдань спрямованих на збереження національної ідентичності українців й місць історичної пам’яті у Польщі, підготовки до відзначення цьогоріч 30-ої річниці Незалежності України.

 

Перебуваючи у Лігниці, Войнаровський оглянув історико-архітектурні пам’ятки міста, відвідав «Музей міді», де онайомився з його експозицію, а також обговорив з директором цього закладу культури М.Макухом перспективи реалізації спільних українсько-польських мистецьких проєктів у сфері музейництва.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Протикорабельну міну штормом викинуло на берег, після чого вона вибухнула. Постраждалих немає.
Протягом останнього тижня експерти Агентства щодня чули вибухи на різних відстанях від станції. Кілька разів звуки долинали з близької відстані, ймовірно, від артилерійських пострілів, що виходили з території станції.
У Львівській та Івано-Франківській областях - загроза ударних БпЛА. У Київській, Сумській, Чернігівській, Полтавській та Черкаській областях - ракетна небезпека.
Російські військові цієї ночі завдали ударів по об'єктах критичної інфраструктури Дніпропетровської області.
Дипломатичне представництво Казахстану закликало своїх громадян виїхати з Одеської та Харківської областей.
Якщо виліт бойовий, то ракети в повітряному просторі України слід очікувати починаючи з 03:40.
У частині Кам’янського та частині Кривого Рогу після вибухів зникло світло. Вибухи чули також у Дніпрі.
Співробітники Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) заявили, що викрили проросійську мережу, яка займалася організацією проросійських ініціатив та медіакампаній у країнах ЄС.
Українців попередили про дуже високий рівень небезпеки через загрозу ракетних ударів з півдня.
Частина БПЛА збивається, але залітають нові. Тривога оголошена на більшій частині України.
Republic of Gamers (ROG) ‒ це бренд компанії ASUS, який випускає високоякісні ноутбуки для геймерів, що відрізняються своєю потужністю та витонченим дизайном.
Україна звернулася до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг законодавства в аграрній політиці й транспорті.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник, повідомляють у ІІІ окремій штурмовій бригаді.