ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУСенат Польщі ухвалив резолюцію на підтримку України

Сенат Польщі ухвалив резолюцію на підтримку України

26 октября 2022
Сенат Польщі ухвалив резолюцію на підтримку України
Верхня палата польського парламенту (Сенат) у п’ятницю ухвалила резолюцію на підтримку України.

Документ ухвалено одноголосно: за нього проголосували усі 92 сенатори, ніхто не утримався і не проголосував проти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в резолюції, вільна Україна є одним з гарантів безпеки Польщі. Польща була першою країною, яка визнала незалежність України, а польські уряди підтримували стратегічне партнерство між Києвом і Варшавою.

“Сьогодні Україна зіткнулася зі смертельною небезпекою - загрози чергового вторгнення. Відтак дуже важливо, щоб польська влада надійно підтримувала нашого сусіда, адже немає безпечної Польщі без незалежної України”, - наголошується в резолюції.

Як зазначається, Сенат Польщі підтримує надання Україні політичної та фінансової допомоги, постачання зброї, а також участь військових країн-членів НАТО у навчанні українських військових. Підкреслюється, що усі дії, спрямовані проти агресора, мають величезний вплив на моральний дух українського народу.

Як зазначається у документі, Росія зібрала на кордонах України величезну армію, зокрема танки, артилерію, кораблі і бойову авіацію.

“Метою цієї ескалації напруження є дестабілізація Європи. Це може призвести до спалаху найбільшого збройного конфлікту з часів Другої світової війни”, - звертають увагу польські сенатори.

Як зазначається, у 1994 році США, Велика Британія та Росія взяли на себе зобов’язання поважати суверенітет і територіальну цілісність України та утримуватися від будь-яких загроз застосування сили проти її незалежності в обмін на ліквідацію Києвом ядерного потенціалу. Україна виконала свої зобов'язання, але попри це Росія в 2014 році напала на Україну, анексувала Крим і контролює сепаратистів на сході.

"Перед черговим вторгненням Росії Україну беззастережно підтримують Північноатлантичний альянс, ЄС та США. Влада у Києві розпочала стратегічне співробітництво з НАТО в 1997 році, а в 2008 році союзники погодилися на її майбутнє членство. Сьогодні ми стикаємося з випробуванням цієї політики відкритих дверей”, - наголошується в резолюції.

Як зазначається, польський Сенат переконаний у можливості ведення діалогу з Росією. Однак це не може відбуватися в умовах військового шантажу, підриву принципів непорушності кордонів у Європі та гібридних атак на демократичні інституції.

“Умовою цього діалогу є відведення російських військ від українського кордону”, - резюмують польські сенатори в резолюції.

Документ після ухвалення буде опублікований в урядовому віснику “Польський монітор”.

Під час голосування у залі Сенату був присутній посол України в РП Андрій Дещиця. Маршалок Сенату Томаш Гродзький під оплески польських законодавців символічно вручив українському дипломату текст резолюції.

Раніше, 27 січня, Сейм Польщі також ухвалив резолюцію на підтримку України.

Фото: senat.gov.pl

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Колишній чемпіон світу вирішив допомогти українцю перед поєдинком за звання абсолютного чемпіона.
У середньо- та довгостроковій перспективі угода може вплинути на зміщення траєкторії розвитку реального ВВП України на 0,10%.
Спочатку чоловік налагодив приязні стосунки з дитиною, а потім почав часто ґвалтувати хлопця і вчиняти щодо нього інші розпусні дії. Свої дії ґвалтівник знімав на відео.
Актор був затриманий за звинуваченням у сексуальному насильстві. Його допитують у поліцейській дільниці.
Лідія Степанівна під обстрілами пройшла весь фронт, подолала близько 10 км, двічі падала - але будь-що прагнула дістатися вільної української території.
Левова частка – близько 12 тисяч утікачів – припадає на 8-му загальновійськову армію, яку РФ постійно задіює у бойових діях на сході України.
Колишній чемпіон світу в суперважкій вазі поки не розглядає можливості чергового поєдинку з українцем.
Російські окупанти намагаються таким чином рухатись на Часів Яр, зазначає військкор Андрій Цаплієнко.
Уряд нашої країни завдяки коштам США зможе цього року сплатити пенсії та інші соціальні витрати.
Стало відомо, що зловмисник мав при собі пістолет, а також погрожував смертю друзям загиблого хлопця.
Тяжкі травми під час обстрілу дістав 60-річний житель села Кізомис, дорогою до лікарні чоловік помер.
Зростання держборгу відбулось на тлі отримання Україною великих об’ємів міжнародної допомоги у вигляді довгострокових кредитів.
Центр протидії дезінформації наголошує, що у зверненні президента Зеленського про "шлях до справедливого миру" не йшлося про мирні переговори з РФ.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.