ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУЩо варто знати про українців та Україну у Другій світовій війні

Що варто знати про українців та Україну у Другій світовій війні

30 июня 2021
Що варто знати про українців та Україну у Другій світовій війні

Нині, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська Росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян.

Жодна країна не може претендувати на визнання власної виняткової ролі в перемозі над нацизмом. Перемога – плід титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця у Другій світовій для ведення агресивної політики у наш час. Сьогодні влада Росії поводиться як руйнівник системи міжнародних відносин, заснованої державами-переможцями Другої світової війни. У цьому вона більше нагадує гітлерівську Німеччину 1930-х напередодні глобального конфлікту.

Друга світова війна – найбільш кривава та жорстока сторінка в історії людства

Шлях до розв’язання війни був відкритий Пактом Молотова – Ріббентропа 23 серпня 1939 року. Згідно з таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. Унаслідок цих домовленостей Третій Райх отримав змогу безперешкодного вторгнення в Польщу. СРСР розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.

У Другій світовій війні взяли участь 80 % людства, бойові дії відбувалися на 2/3 держав, що тоді існували. Війна розпочалася 1 вересня 1939 року з вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії.

Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також уперше та востаннє використана атомна зброя.

До армій ворожих сторін було залучено понад 110 мільйонів солдатів, загальні втрати військових та цивільного населення становлять від 50 до 85 мільйонів осіб.

За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновниць) і сформовано нову систему міжнародних відносин.

 Україна в Другій світовій

Трагедія Українського народу в роки Другої світової полягала в тому, що на час початку війни він був розділений між кількома державами. Українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси та вбивати інших українців.

У рамках Другої світової в Україні велося кілька воєн, ареною для яких були наші землі. Це німецько-польська війна 1939-1945 рр. – спочатку відкрита фронтова, а після падіння Польщі – підпільна. Німецько-радянська 1941-1945 рр., відкрита та підпільна, потім знову відкрита фронтова. Німецько-українська 1941-1944 – підпільна. Маловідома польсько-українська війна (1942-1947) – підпільна. І зрештою найтриваліша і цих воєн – підпільна радянсько-українська (1939-1954), початком якої стали антирадянські виступи часів першої радянської окупації, а завершенням — розгром підпілля та захоплення його останнього керівника. Всі ці війни та конфлікти мають безпосередній стосунок до Другої світової війни, оскільки були спровоковані нею, ставши її відгалуженнями та продовженням.

 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Вінницька спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону перевіряє причетність до вбивства поліцейського двох військовослужбовців.
Росіяни завдали удар уніфікованим міжвідовим планерувальним боєприпасом УМПБ Внаслідок обстрілу зруйновано підʼїзд дев’ятиповерхівки.
Уражено як мінімум три електропідстанції та база зберігання пального, там зайнялися пожежі.
Головнокомандувач ЗСУ та керівники військових формувань під час воєнного стану повинні запровадити заборону для військових щодо доступу до онлайн-казино.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Від отриманих поранень у Гайсинському районі загинув 20-річний поліцейський, його напарник зазнав травм.
Зіткнулися два легкових автомобілів NissanX-Trailта Audi, в результаті чого один із них загорівся. На місці ДТП загинуло двоє людей, ще двоє постраждали.
Від отриманих поранень загинув 20-річний поліцейський, його напарник поранений. Нападників розшукують.
Уражено інфраструктурний об'єкт. Інформація про ступень пошкодження і постраждалих уточнюється.
Загалом внаслідок російської атаки у місті загинуло три людини, 24 - постраждало. Підрозділами ДСНС врятовано 12 осіб.
Знищено дві керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69. Також на південному напрямку знищено три розвідувальні БпЛА – два Орлан-10 та один Суперкам.
Вогонь вже приборкали. Пошкоджені також приватний будинок і два авто. Загиблих та постраждалих немає.
Одяг — це не лише спосіб виразити себе, а й частина нашого щоденного життя. Тому одягатися ми хочемо стильно та зручно.
Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів.