ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУРосія порушує умови Договору про відкрите небо

Росія порушує умови Договору про відкрите небо

24 ноября 2020
Росія порушує умови Договору про відкрите небо

Договір про відкрите небо був підписаний 24 березня 1992 року в Гельсінкі 23 країнами - членами НАТО, а також колишнього Варшавського договору і набув чинності в 2002 році. До нього приєдналися в цілому 35 держав, у тому числі члени Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) і всі країни НАТО. РФ ратифікувала документ 26 травня 2001 року. Договір став одним із заходів безпеки і взаємної довіри держав ОБСЄ, за час існування договору здійснено понад 1500 спостережних польотів.

США більше не є членом договору, адже згідно з його умовами, ще пів року тому оголосили свій вихід з нього, повідомляється на сайті Держдепартаменту в неділю, 22 листопада.

21 травня Держдепартамент США повідомив про намір Вашингтона вийти з Договору про відкрите небо, пояснивши цей крок порушенням умов договору з боку Москви.

"Якщо Росія повернеться до повного дотримання договору", то США можуть змінити своє рішення, зазначили у Держдепартаменті.

Там звинуватили РФ у "грубому" порушенні договору протягом багатьох років, у тому числі у сфері контролю над озброєннями. Зокрема, Москва відмовила в проведенні повітряного спостереження в зоні довжиною 10 кілометрів уздовж свого кордону з грузинськими регіонами Абхазія і Південна Осетія, а також розмістила свій аеродром дозаправки в українському Криму, йдеться в заяві Держдепу.

Вашингтон також звинуватив Москву в "нелегальному введенні обмеження на дальність перельоту над Калінінградом" і в "невиправданій відмові США і Канаді в спостережному польоті під час великих російських військових навчань у 2019 році".

Раніше глава МЗС Німеччини Гайко Маас (Heiko Maas) називав цей договір "важливою частиною європейської архітектури контролю над озброєннями", що "сприяє безпеці і миру практично на всій Північній півкулі".

Тим часом представниця штаб-квартири НАТО в Брюсселі висловила розуміння рішення США, зазначивши, що Росія "протягом багатьох років вводить обмеження на польоти, що порушують умови договору".

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Держава може ухвалити будь-які рішення, зважаючи на необхідність виживання, зазначив Михайло Подоляк.
Працівники підприємства виявились заблокованими в будівлях та не можуть повною мірою виконувати свою безпосередню роботу.
Колишній чемпіон світу визначив, з ким хотів би провести боксерський поєдинок у майбутньому.
Микола Сольський продовжує виконувати повноваження міністра аграрної політики та продовольства України.
Дев'ятирічний хлопчик постраждав під час артобстрілу. Він у стані середньої тяжкості. Серед потерпілих ще й чоловік 42 років.
Більшість з полеглих героїв воювали на Донецькому напрямку, зазначили в Координаційному штабі.
Колона машин, керованих американськими солдатами, рухалася дорогою, і одна із них несподівано виїхала на смугу руху.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Аби вступ нашої країни до ЄС став можливим, блоку треба збільшити бюджет на велику суму та провести реформи.
Пересилання документів до закордонних філій ДП Документ не здійснюватиметься, зазначили в Паспортному сервісі.
Микола Мулюкін наказав демонтувати цінне обладнання ЧАЕС та вивезти до Білорусі. Інше майно наказав знищити. Збитки оцінюються у понад 1 млрд грн.
Директор донецького клубу з футболу Даріо Срна, назвав ціну, за яку у команді згодні відпустити футболіста.
Зараз розробка боєголовки W93 перебуває на ранній стадії в Лос-Аламоській національній лабораторії міністерства енергетики США.
Вихідні будуть чудовим часом, щоб відновитися після буднів і набратися сил для майбутньої роботи.