ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУРосійська пропаганда vs Румунія: які наративи поширює РФ і як на них реагують

Російська пропаганда vs Румунія: які наративи поширює РФ і як на них реагують

12 апреля 2023
Російська пропаганда vs Румунія: які наративи поширює РФ і як на них реагують

Якщо вам здається, що російська пропаганда, наче величезний чорний спрут, запустила щупальця чи не в кожну країну світу, то вам не здається. І для кожної країни цей спрут має свої ідеї, стратегії та спікерів, зокрема і в Румунії.

Росія доволі активно веде свою пропаганду в Румунії, визнає президентка асоціації експертів із безпеки та глобальних питань (ESGA, Румунія) Анжела Грамада. Традиційно для поширення дезінформації використовували найрізноманітніші ЗМІ. Зокрема, на Румунію активно працював канал «Супутник» із офісом у Кишеневі, а також російські наративи намагалися поширювати через місцеві медіа. 

Але з початком повномасштабного вторгнення (Росії в Україну — ред.) пропаганда пішла у соцмережі, особливо в телеграм. — пояснює експертка. — Річ у тім, що телеграм не користувався популярністю в Румунії, але з березня 2022 року румуни, які хотіли більше дізнатися про Україну, почали його активно використовувати. Росія почала активно це використовувати для просування своєї пропаганди та дезінформації

Знати, на які кнопки тиснути

Для того, щоб ворожі наративи спрацювали, потрібно знати, на які кнопки тиснути, тобто розуміти, на які теми суспільство реагує із особливим запалом. У Румунії вони, безумовно, є.

 

Від початку повномасштабного вторгнення в інформаційному просторі Румунії циркулювали доволі стандартні для РФ меседжі: в Україні самі нацисти, влада утискає представників румунських нацменшин, Росія мала право розв'язати війну,  НАТО не захистить румун у разі нападу. Проте значного поширення вони не мали, хоча посольство Росії в Румунії поширювало й поширює надалі свої фейки.

Великий резонанс викликала історія священника Михайла Жара з Чернівецької області. Той розповів, що українська влада нібито під закидом протидії Московському патріархату переслідує румунських служителів церкви. Він навіть записав кілька відеозвернень, у яких закликав Румунію припинити підтримку України. 

І тут варто розуміти, що румунське суспільство дуже релігійне, тож обурення було доволі прогнозованим. Румунська православна церква навіть була змушена офіційно пояснити, що насправді священники, про яких розповідає Жар, жодним чином із нею не пов'язані, а є представниками Московського патріархату. 

Релігійну тематику розігнати не вдалося, — зазначає Анжела Грамада. — Румунська церква дуже впливова, суспільство їй вірить, включити її в таку пропаганду дуже складно

Натомість вдалося інше: консервативне румунське суспільство охоче сприйняло традиційну для російської пропаганди тему важливості традиційних цінностей та хибного і розпусного шляху Європи. 

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Гуаляйтер так званої "ДНР" Денис Пушилін повідомив, що автомобіль із мирними жителями нібито підірвався на українській 82-міліметровій міні, яку чомусь "за два роки окупації ніхто не прибрав".
Розвідувальні служби країн Євросоюзу попередили свої уряди, що російська влада планує диверсії на території Європи.
Видання Asia Times повідомляло про "відправлення в Україну близько сотні солдатів Іноземного легіону з третього французького піхотного полку, але в МЗС Франції спростували цю інформацію.
Російська армія вдень 6 травня обстріляла з артилерії. селище Угроїди, що у Сумській області.
Київ вже отримав ракети до зенітно-ракетних комплексів Patriot, які були відправлені Іспанією та іншими союзниками.
На міжбанку американська валюта впала на 9 копійок до 39,20-39,30 грн/долар (купівля-продаж).
Чоловіків віком від 34 до 53 років доставлено до лікарні з мінно-вибуховими травмами та осколковими пораненнями, стан одного з них оцінюється як тяжкий.
Через шахрайські дії зловмисників потерпілими визнано 273 осіб. Вони перерахували аферистам майже 3 млн гривень.
Росіяни очікують, що винищувачі F-16 з’являться на фронті в Україні вже "найближчим часом".
Вартість авто становить від 410 000 крон (35 000 євро) в Норвегії та від 42 990 євро в Нідерландах. Для порівняння: Tesla Model Y коштує від 45 990 євро.
Містян просять зробити запаси води, оскільки для наповнення резервуарів чистою водою сьогодні вночі доведеться призупинити роботу Пришибського водозабору.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
На словацькому контрольно-пропускному пункті Вишнє Нємецке відремонтували сканер. Країна відновила прийом та пропуск вантажівок.
Головними темами переговорів стали майбутній Саміт миру і підписання двосторонніх безпекових угод.