ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУРосійські погрози меру Праги

Російські погрози меру Праги

14 августа 2020
Російські погрози меру Праги

Представник Партії піратів Зденек Гржиб у кріслі бургомістра Праги опинився не так давно. Та майже від самого початку молодий мер, лікар за освітою, вступив у конфлікт із представниками тоталітарної системи. Після цього празькому бургомістрові та двом його колегам - районним старостам Ондрею Колару та Павлу Новотному - виділили державну охорону у зв'язку з погрозами з Росії.

 

Авторитетний чеський часопис "Respekt" першим повідомив про виділення державної охорони для міських чиновників. Новина стала громом серед ясного неба. З останнього випуску журналу стали відомі додаткові подробиці справи. Як з'ясувалося, на початку квітня до Праги прибув російський дипломат. В аеропорту імені Вацлава Гавела, у його вантажі знайшли високотоксичну отруйну речовину рицин. Інформацію журнал отримав від неназваного джерела з кіл чеських служб безпеки.

 

 В інтерв'ю "Respekt" Зденек Гржиб підтвердив, що він та двоє його колег, починаючи ще від Великодня, отримали державних охоронців. Додаткових подробиць, на вимогу поліції, він розповісти не зміг. "Все ж, я вважаю цю загрозу цілком реальною", - каже Гржиб. Хоча Гржиб та його колеги не можуть відкрито говорити про причини виділення охорони, підспідок справи тут цілком очевидний: конфлікт з Росією.

 

27 лютого, на п'яті роковини з моменту вбивства колишнього російського віцепрем'єра Бориса Нємцова, Гржиб перейменував празьку площу, де розташоване посольство РФ, на Площу Бориса Нємцова.

Скандал з пам'ятникомКонєва

На початку квітня староста району Прага-6 Ондрей Колар розпорядився прибрати пам'ятник радянському маршалові Конєву і перенести його на склад. Планувалося, що згодом пам'ятник виставлять у новому музеї історії. 

У Чехії вже багато років сперечаються про постать маршала Конєва. З одного боку його вважають "визволителем Праги" наприкінці Другої світової війни, з іншого - закидають репресії чеських дисидентів. Крім того, згадують і про його роль у придушенні угорської революції у 1956 році. Пам'ятник останніми роками не раз плюндрували. Колар сподівався, що перенесення монумента буде тим "соломоновим рішенням", що нарешті поставить крапку у тривалих скандалах.

У Росії ж демонтаж пам'ятника викликав гнівну реакцію. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров назвав рішення "обурливим та цинічним", а президент Володимир Путін підписав закон, яким передбачено відповідальність за завдання шкоди пам'ятникам історії і культури, і за яким Колора можна засудити. Атаки російських націоналістів на чеські дипломатичні представництва у Росії змусили МЗС Чехії передати росіянам різку ноту протесту. Натомість посольство РФ у Чехії оголосило, що відтепер використовуватиме офіційну прописку свого консульського відділу, розташованого за іншою адресою, для того, щоби в офіційному полі ім'я Бориса Нємцова ніде не фігурувало.

 

Кампанія залякування

У Росії відкидають звинувачення у підготовці замаху на празького бургомістра. Однак серйозність ситуації "не слід применшувати", каже в інтерв'ю Deutsche Welle чеський політолог і колишній радник президента Гавла Жирі Пеге. "Незважаючи на проросійські жести чеського президента Мілоша Земана, чесько-російські відносини зіпсовані вже. Якщо Росія, як про це кажуть чеські спецслужби, спробувала би завдати шкоди комусь із трьох празьких політиків, - це б вилилося у серйозний дипломатичний конфлікт", - вважає оглядач. Політолог Якуб Янда з Європейського центру цінностей для політики безпеки у Празі теж розцінює загрозу як цілковито реальну. "Ми спостерігаємо агресивну ескалацію у двосторонніх відносинах, яку Росія просуває от уже три десятиліття", - каже Янда і називає Росію "державним спонсором та організатором тероризму" через її дії на сході України та замахи на колишніх співробітників спецслужб.

За матеріалами DW.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Міноборони ФРН не повідомляло, скільки можуть коштувати розгортання й постійна дислокація у Литві близько 5000 німецьких військових і цивільних співробітників з родинами, але Spiegel отримав такі дані з власних джерел.
Міністр додав, що його особиста взаємодія з командою Трампа була мінімальною, але нагадав, що президент України Володимир Зеленський запрошував Трампа відвідати Київ.
Війна в Україні навчила нас, що успіх на полі бою залежить від здатності нарощувати оборонне виробництво і переходити до постійного виробництва з метою поповнення ключового обладнання.
Літак упав у річку Танана після вильоту з міжнародного аеропорту Фербенкс. Після падіння він загорівся.
Військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України.
Туреччина стала одним із найбільших покупців Urals після того, як ЄС запровадив ембарго на нафту і нафтопродукти з РФ у 2022 році,
Найбільшу суму в 400 млн євро на закупівлю дронів для України виділили Данія та Нідерланди.
У навчаннях Locked Shields 2024 беруть участь понад 4000 експертів з понад 40 країн, і серед них уперше є представники України.
Суд також наклав арешт на низку товарних знаків JP Morgan та будь-які цінні папери, що належать американському банку.
Затриманий нібито листувався з представником проукраїнської терористичної організації, забороненої в Росії, і "отримав завдання щодо здійснення диверсійно-терористичних актів".
Пакет нової американської військової допомоги ЗСУ міститиме ракети ATACMS та системи ППО.
Журі рейтингу визначило серед 663 компаній із різних галузей ті, чиї власники, топменеджмент і комунікаційні команди продемонстрували найкращу роботу своєї системи репутаційного менеджменту в умовах війни.
Заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабара, він багато років працював заступником Сергія Шойгу і був героєм антикорупційних розслідувань соратників Олексія Навального.