ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПрокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом примусової «паспортизації» громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом примусової «паспортизації» громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області

11 февраля 2020
Прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом примусової «паспортизації» громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області

 

Як повідомляє прес-служба прокуратури Луганської області 10.02.2020 управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, прокуратури Луганської області розпочало кримінальне провадження щодо здійснення представниками окупаційної адміністрації Російської Федерації примусової «паспортизації» громадян України. Вказані дії кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438  КК України).

Відповідно до матеріалів СБУ, перші особи адміністрації «ЛНР», що контролюється Російською Федерацією, проводять насильницьку політику щодо примусового отримання громадянами України на тимчасово окупованій території Луганської області так званих паспортів громадянина «ЛНР».

Вказані дії носять саме примусовий характер та всупереч вимогам ст. 52 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 та ст. 75 Додаткового протоколу від 08.06.1977 (Протокол І) ведуть до порушення конституційних прав та свобод громадян України на тимчасово окупованій території Луганської області.

Офіс Генерального прокурора контролює хід досудового розслідування. За попередніми даними Офісу, паспорти «ЛНР», ймовірно, отримали понад 200 тис. осіб.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Україна нарощує темпи випуску САУ Богдана; Джонсон заявив, що "потрібно чинити правильно" і зараз "не час грати у політику". Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.
На Криворіжжі пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Є руйнування й на Синельниківщині. Там загинула жінка.
Китай швидкими темпами розширює свої можливості як для дослідження, так і для ведення бойових дій в космосі.
Політик наголосив на важливості посилення оборонної допомоги Києву країнами-партнерами, зокрема для протидії ракетному та дроновому терору з боку РФ.
У низці областей України лунає тривога через запуск ворогом шахедів та ракет. У низці міст пронулали вибухи.
До повітряного простору України увійшли крилаті ракети, запущені російською стратегічною авіацією.
Сигнали залунали у столиці близько 04.40. Майже одразу тривога була оголошена і в багатьох областях на півночі, сході та центрі, а також півдні та місцями заході країни.
Норвегія надала значну підтримку як Коаліції можливостей ВПС, так і Коаліціям інтегрованих можливостей протиповітряної та протиракетної оборони.
Сучасна молодь в європейських країнах орієнтована на кар'єру та не хоче вступати на службу.
Спроби Палестини отримати визнання як повноправної держави-члена розпочалися у 2011 році. Наразі вони є державою-спостерігачем, яка не є членом ООН.
В Україні кількість засуджених стрімко збільшується, а кількість виправних установ скорочується.
Відомий кіноактор з першого дня повномасштабної війни багато висловлювався на підтримку України.
Колишній президент США Дональд Трамп відреагував на публікацію законпроєкта про допомогу Україні в Палаті представників.
"Український" пакет передбачає виділення близько 61 мільярди доларів на допомогу Україні й союзникам. Фінальне голосування за законопроєкти має відбутись до вечора суботи, 20 квітня.