ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПоширення російської пропаганди у мас-медіа Білорусії

Поширення російської пропаганди у мас-медіа Білорусії

25 января 2020

            Як пише ГО «Білоруська асоціація журналістів», у Мінську презентували моніторинг проросійської пропаганди в медіа Білорусі. Під час проведення моніторингу визначалася доля російського продукту у прайм-таймі восьми загальнодоступних білоруських телеканалів. Крім того, аналізувався контент газети «СБ. Беларусь сегодня» та вечірні новини каналу «Білорусь 1», які фінансуються з держбюджету країни. У моніторинг також входить білоруські версії інформаційного агентства і радіо Sputnik, які фінансуються з держбюджету Росії.

                «Насадження російськості відбувається на трьох рівнях. Це не тільки політичні заяви і хроніка, але і російськоцентрична подача світової інформації, російських експертів. Також це розважальний контент російського виробництва. Складається враження, що білоруські ТБ-канали централізовано створюють російскоцентричну картину в головах глядачів, користуючись при цьому однаковими шаблонами і методички», — каже журналіст Максим Жбанков, який презентував результати аналізу.

               Як йдеться у дослідженні, основним джерелом проросійської пропаганди в Білорусі є телебачення. Моніторинг показав, що близько 49 % передач, показаних в прайм-тайм телеканалами, — російського виробництва. Чотири телеканали, включаючи білоруські РТР-Білорусь, НТВ-Білорусь і ОНТ, демонстрували в прайм-таймі понад 60 % продукції російського виробництва. Відсоток передач в прайм-тайм російського виробництва на телеканалах, включених в обов'язковий загальнодоступний пакет В газеті «СБ. Беларусь сегодня» знайшли 50 матеріалів на російську тематику, 20 — з меседжами Кремля. У вечірніх новинних програмах телеканалу «Білорусь 1» 30 % матеріалів стосувалися Росії, а 16 % — містили пропагандистські тези. На «Sputnik Беларусь» відвертих меседжів на зразок «Білорусь без Росії пропаде» в період моніторингу не було, але продовжує звучати меседж «разом ми сильніші», а також в різних формах мовиться про ослаблення західної демократії. «Подача матеріалів на «Sputnik Беларусь» відрізнялася заангажованістю провідних відеосюжетів. Третина матеріалів з меседжами російської пропаганди носила виражений антиукраїнський характер», — йдеться у дослідженні.

              

Наприклад, тезам про те, що «українці спровокували росіян на агресію у Керченській протоці» та «в Україні після Майдану — один хаос» на «Sputnik Беларусь» у період моніторингу було присвячено 40 % матеріалів. У дослідженні зазначається, що проросійські ідеологічно-культурні орієнтації просуваються не лише через прямі «прямі» меседжі, але й через формування емоційно-підсвідомої залежності обивателя від російського контенту. «Таким чином сумарний ефект виявляється більшим і сильнішим за вплив "лобової" пропаганди», — пишуть дослідники.

За матеріалами ГО «Детектор медіа».

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Наратив "енергетики виводять гроші за кордон", – класичний приклад російського ІПСО, зазначили у холдингу.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Загалом армія РФ тричі обстріляла район з артилерії. І ще 10 разів вдарила БПЛА різних типів.
Блінкен висловить стурбованість США тим, що Пекін допомагає Росії розбудовувати свою оборонну промисловість для участі у війні в Україні.
Німецький канцлер також нагадав, що Берлін передасть Києву вже третій такий американський комплекс ППО.
На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 17 атак, на Авдіївському напрямку відбито 11 атак.
Спікер Палати представників вважає, що підтримка України важлива, бо Путін "продовжив би свій похід по Європі, якби йому дозволили".
У Німеччині заарештовано двох чоловіків, які мали намір організувати напади на американські військові бази в Німеччині, де навчаються українські військовослужбовці.
США запровадили санкції проти осіб і організацій, які дають змогу Ірану виробляти дрони та двигуни для "шахедів".
На міжбанку американська валюта подорожчала на 9 копійок до 39,67-39,69 грн/долар (купівля-продаж).
ВАСК задовольнив позов про стягнення активів екс-президента АТ Мотор Січ та його спільника, зазначає Офіс генпрокурора.
Завербованого агента російських спецслужб вдалося ідентифікувати та затримати на території Польщі.
Буенос-Айрес планує працювати на підготовкою своїх Збройних сил за стандартами НАТО, зазначив міністр оборони країни.
У резолюції про загибель російського опозиціонера Олексія Навального ПАРЄ закликала припинити всі контакти з Володимиром Путіним.