ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПольський президент розкритикував російську брехню

Польський президент розкритикував російську брехню

29 января 2020

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив російського колегу Володимира Путіна у поширенні "історичної брехні" про Польщу перед форумом, організованим з нагоди 75-ї річниці визволення концтабору в Освенцимі. Так Дуда відреагував на заяви Путіна, який поклав часткову провину за початок Другої світової війни на Польщу, а польського дипломата часів нацистської Німеччини назвав "антисемітською свинею".

"Слова Володимира Путіна - це повне перекручування історичної правди. Ми даємо цьому дуже чітку назву - це ідеологія, вид постсталіністського ревізіонізму", - заявив Дуда. "Для нас це історична брехня, яку поширюють на весь світ. І ми категорично не приймаємо це", - наголосив він. Дуда зазначив, що його відсутність на церемонії у меморіалі Яд-Вашем - це "протест проти перекручування історії російським президентом".

Битва через історію відбувається у часи напружених стосунків між ЄС та Росією, відносини між якими погіршилися через анексію українського півострова Крим Москвою у 2014 році. "Ми продовжуємо вимагати, що територіальна цілісність України та Грузії має бути збережена… Це абсолютно неприйнятно, що у ХХІ столітті Росія силою змінює кордони в Європі", - заявив польський президент.

Заяви Путіна – це ще одне свідчення перекручування Росією історичних фактів та провокування на цьому фоні конфліктів серед країн ЄС. Польщу Путін обрав не просто так - для нього ця країна є прикладом "русофобії" у східній Європі: звільнена Червоною Армією, але невдячна, бо не проросійська. А ще Польща є одним з найбільших у світі покупцем американської зброї, виступає за розширення НАТО на схід як відповідь на анексію Криму, критикує російський Північний потік-2 і має суперечливу репутацію в ЄС через свою консервативну політику.

За матеріалами Financial Times та BBC.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Перед ударом Повітряні сили повідомили про активність ворожої тактичної авіації на сході та півдні країни.
До кінця червня Іспанія також буде готовою до передачі Україні бойових танків Leoprad, заявили в Міноборони країни.
Бомбардувальники здійснюють політ у південно-східному напрямку. У разі ракетної загрози та пусків крилатих ракет ЗСУ повідомлять додатково.
Увечері у п’ятницю, 26 квітня, в низці областей України було оголошено повітряну тривогу через загрозу нової російської атаки.
Під час попереднього обстрілу російські військові намагалися вцілити по об'єктах енергетичної інфраструктури.
Трамп, який відмовився від дебатів зі своїми суперниками до перемоги на республіканських праймеріз минулого місяця, кидає виклик Байдену, пропонуючи дебати з чинним демократом "будь-де і будь-коли".
Хоча Україна заявила, що потребує семи додаткових установок ППО Patriot, поки вона змогла забезпечити лише одну таку нову систему: її погодилася надати Німеччина.
Жителів областей де буде оголошено тривогу просять зберігати спокій та у разі загрози пройти в укриття. Також варто нагадати, що в Україні заборонено знімати роботу ППО.
У регіонах, де лунає сигнал повітряної тривоги просять всіх терміново прослідувати в укриття цивільного захисту.
Міністр оборони Бельгії зазначив, що літаки хочуть доставити в Україну "якнайшвидше", і робиться все можливе для того, щоб постачання відбулося цього року.
Обсяг фінансування Державного бюджету України у 2024 році станом на 25 квітня - 15,6 млрд доларів США.
Начальник одного з військових підрозділів вимагав хабар у військовослужбовця за допомогу зі встановлення другої групи інвалідності його матері.
Перевірка на вміст алкоголю в крові голови Броварської райадміністрації показала 2,31 проміле, за дозволеної норми – 0,2 проміле, тобто у 10 разів більше.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.