ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПольща: "Північний потік-2"- інструмент політичного шантажу проти України та Центральної Європи

Польща: "Північний потік-2"- інструмент політичного шантажу проти України та Центральної Європи

18 августа 2021
Польща: "Північний потік-2"- інструмент політичного шантажу проти України та Центральної Європи

Варшава, як і Київ, проти запуску російського газопроводу.

Польща останні 18 років була проти будівництва "Північного потоку", бо вважає його, покликаного зламати єдність Заходу, ЄС і НАТО. Повідомляє «Уніан».

Про це в інтерв’ю польському тижневику "Ехо" заявив глава МЗС Збіґнєв Рау.

Міністр, зокрема, поскаржився на відсутність спільної політики держав-членів Європейського союзу щодо Росії.

"Росія сигналізує про те, що вона буде використовувати газопровід Nord Stream 2 як інструмент політичного шантажу проти України та Центральної Європи. Протягом 18 років усі польські уряди дотримувалися думки, що Північний потік – це інструмент російської диверсії, покликаний зламати єдність Заходу, Європейського Союзу та НАТО", – пояснив очільник польської дипломатії.

Раніше Польща та Україна опублікували спільну заяву щодо неприпустимості запуску російської труби в обхід України без застосування американських санкцій. У цій же заяві зазначено, що Україна і Польща працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску "Північного потоку-2", поки не будуть розроблені рішення для подолання кризи безпеки, підтримки країн в їх прагненнях стати членами західних демократичних інститутів, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці.

Речник президента Польщі Блажей Спихальський назвав продовження добудови труби "перемогою Росії", і що Берлін порушив європейську солідарність щодо цього питання.

При цьому, згідно з умовами угоди, сторони обіцяють контролювати дії РФ, щоби та не використовувала "Північний потік-2" у власних політичних цілях.

Німеччина зобов'язується використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Росією про транзит газу через Україну до десяти років. Переговори щодо цього питання повинні розпочатися якомога швидше, але не пізніше ніж 1 вересня.

Крім того, Німеччина та США будуть заохочувати та підтримувати інвестиції в Зелений фонд для України щонайменше на 1 млрд. доларів США.

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Ракети великої дальності будуть вже у першому американському пакеті військової допомоги. Україна отримає їх вперше.
Колишній американський президент вважає, що спікер Конгресу "дуже хороша людина", бо підтримав його у низці питань.
У черговому зрежисованому відео російські пропагандисти показують, як працвник військкомату нібито "закопує" чоловіка, який відмовляється йти служити.
Трагедія сталася в Могилеві-Подільському під час ремонту каналізації. Один чоловік загинув, ще один - дістав незначні травми.
Іванов відповідав за будівництво, реконструкцію й капітальний ремонт об'єктів відомства і військову іпотеку, а також за питання управління майном та розквартуванням військ, житлове та медичне забезпечення збройних сил РФ
Уряд Великобританії передасть Україні рекордний для себе пакет військової допомоги, який включає 1600 ракет.
Підтримано клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера "про завершення дебатів", що дає змогу схвалити прийняти законодавчий пакет за допомогою України за скороченою процедурою.
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Молдовські правоохоронці вилучили понад 20,4 мільйона леїв, які призначалися для фінансування політичних партій у Молдові в інтересах "організованої злочинної групи Шор".
Минулого тижня автовиробник оголосив, що контракти із 300 тимчасовими працівниками на заводі у Грюнхайде продовжені не будуть.
Українським чоловікам призивного віку призупинили видачу документів в консульських установах за кордоном.
Президент України повідомив про значний пакет військової допомоги від Великої Британії, а також про нові домовленості д Данією, яка допомагає відбудовувати Україну всже сьогодні.
Тимчасові обмеження будуть зняті 18 травня. Саме тоді в Україні набуде чинності закон про мобілізацію.
У рамках кримінального провадження накладено арешт на банківські рахунки підприємства, яке діє і сьогодні.