ГОЛОВНАНОВИНИ УКРАЇНИ та СВІТУПакт Молотова-Ріббентропа. Обурений Путін вирішив знову атакувати Польщу

Пакт Молотова-Ріббентропа. Обурений Путін вирішив знову атакувати Польщу

19 мая 2021
Пакт Молотова-Ріббентропа. Обурений Путін вирішив знову атакувати Польщу

Володимир Путін публічно виступив з критикою політики Польщі у передвоєнний період, фактично звинувативши її керівництво в союзницьких відносинах із Третім рейхом та антисемітизмі як частині державної політики. Показово, що цей спалах активності на вищому рівні в історичній сфері відбувся під час колегії міністерства оборони РФ та неформальної зустрічі з керівниками пострадянських держав.

Господар Кремля заявив, що готує статтю про особливості міжнародних відносин напередодні Другої світової війни. Путіну відповів польський прем’єр Матеуш Моравецький, який наголосив, що Росія системно брехала про Польщу та її історію.

Стаття, про яку публічно розповів Путін, буде цілком відповідати тренду «побєдобєсія», який у Росії існує не перший рік та загострюється на замовлення Кремля. Власна версія подій Другої світової війни (у російському варіанті, звісно, «Великої вітчизняної») перестала бути в Росії фактором консолідації суспільства та виходить на міжнародний рівень з новою силою.

Каталізатором активності Кремля виступила резолюція Європейського парламенту, ухвалена 19 вересня 2019 року. Документ пов’язує початок Другої світової війни з підписанням пакту Молотова – Ріббентропа та таємних протоколів до нього. Путін протягом грудня 2019 року тричі публічно обурювався цим документом, і це дає підстави говорити про його modus operandi.

Історія Другої світової війни, серед наслідків якої можна назвати формування потужного прорадянського табору та появу нових ліній поділу в Європі, залишається значною мірою заідеологізованою. Завдані нею рани досі кровоточать за першого необережного або, навпаки, прорахованого дотику.

Нагадаю, що Росія має у своєму розпорядження не лише російські архіви та архіви царської Росії, але і значну частину архівних документів нацистської Німеччини. Використати їх, запропонувавши власну переконливу версію контраверсійних історичних подій та просунути їх до інформаційного простору країн Європи, за великим рахунком, питання техніки для російської пропагандистської машини.

Чому об’єктом «історичного» удару Путіна стає саме Польща?

Перша причина – у цій країні історична пам’ять є важливим елементом внутрішньої політики, і будь-які зовнішні спекуляції так чи інакше знайдуть відлуння, адже у 2020 році у Польщі пройдуть президентські вибори. Позиції Анджея Дуди виглядають переконливими, проте це не привід для Росії відмовитися від спекуляцій, направлених на офіційну Варшаву.
Друга – у період правління «Права і справедливості» Польща поступово перетворилась не лише на потужний центр впливу у Центральній Європі, але і enfant terrible Європейського союзу в низці питань.

Джерело https://www.radiosvoboda.org/a/30360333.html

Коментарі (0)

Немає коментарів. Ваш буде першим!

Новини України та Світу
Літак упав у річку Танана після вильоту з міжнародного аеропорту Фербенкс. Після падіння він загорівся.
Військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років зможуть отримати документи лише на території України.
Туреччина стала одним із найбільших покупців Urals після того, як ЄС запровадив ембарго на нафту і нафтопродукти з РФ у 2022 році,
Путін почав повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Не зумівши "взяти Київ за три дні", він сконцентрувався на захопленні Донбасу та південних областей України.
Найбільшу суму в 400 млн євро на закупівлю дронів для України виділили Данія та Нідерланди.
У навчаннях Locked Shields 2024 беруть участь понад 4000 експертів з понад 40 країн, і серед них уперше є представники України.
Суд також наклав арешт на низку товарних знаків JP Morgan та будь-які цінні папери, що належать американському банку.
Затриманий нібито листувався з представником проукраїнської терористичної організації, забороненої в Росії, і "отримав завдання щодо здійснення диверсійно-терористичних актів".
Пакет нової американської військової допомоги ЗСУ міститиме ракети ATACMS та системи ППО.
Журі рейтингу визначило серед 663 компаній із різних галузей ті, чиї власники, топменеджмент і комунікаційні команди продемонстрували найкращу роботу своєї системи репутаційного менеджменту в умовах війни.
Заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова затримали за підозрою в отриманні хабара, він багато років працював заступником Сергія Шойгу і був героєм антикорупційних розслідувань соратників Олексія Навального.
У Черкаській області можливі різкі коливання рівнів води та підтоплення заплав й прирічкових територій.
У Варшаві 300 українських чоловіків заблокували паспортний сервіс і викликали поліцію, відбулися сутички.
Підрозділами ракетних військ завдано ураження по району зосередження особового складу російських загарбників.